Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Tarta z czereśniami

print Drukuj
Tarta z czereśniami

Marta

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

2 oceny

Tarta z czereśniami na kruchym spodzie, oto mój przepis jak zrobić tartę z czereśniami. Łatwo a efekt jest naprawdę pyszny! Gdy czereśnie są dostępne, grzech nie wypróbowac tego przepisu :)

składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 190 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 650 g czereśni
  • po 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, cynamonu i ekstraktu migdałowego
  • cukier puder do posypania
sposób przygotowania

Jak zrobić tartę z czereśniami - oto mój przepis na tartę z czereśniami, pyszną i kuszącą :)

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, sól oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z mąką, aż powstanie kruszonka. Następnie wlać zimną wodę, stopniowo, po łyżce, i złączyć składniki w gładkie ciasto. Ulepić kulę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na około 45 minut.
  2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  3. Czereśnie wydrylować, wymieszać z gałką muszkatołową, cynamonem i ekstraktem migdałowym.
  4. Formę na tartę o średnicy 23 - 24 cm posmarować grubo masłem. Ciasto podzielić na 2 części.
  5. Rozwałkować pierwszą część ciasta, podsypując w razie potrzeby mąką, i wyłożyć nim spód oraz boki formy. Drugą część ciasta również rozwałkować i wyciąć paski. Na spód wyłożyć owoce, na wierzchu położyć paski z ciasta. Wstawić do piekarnika.
  6. Piec przez ok. 50 minut na złoty kolor.

Wspaniała tarta z czereśniami gotowa, można się zajdać!

Smacznego :)

Ocena:
5.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!