Kruche ciasto
200 g mąki pszennej
100 g masła
70g cukru pudru
2 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa waniliowa
200 ml mleka
2 żółtka jaj
1 jajko
60 g cukru
1 cukier waniliowy
2 czubate łyżeczki mąki
szczypta soli
300 g brzoskwiń
niewielka ilość cukru pudru
Mąkę należy przesiać przez sito najlepiej do dużej miski. Zimne masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy do połączenia składników. Nie wyrabiać za długo ciasta !
Ciasto zawijamy w folię spożywczą, chłodzimy w lodówce albo nawet i w zamrażarce około godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty (średnica 26 cm), po czym ciasto nakłuwamy widelcem.
Na ciasto wykładamy pognieciony papier do pieczenia, wysypujemy na niego groch czy też fasolę aby go odciążyć.bądź specjalnymi obciążnikami i pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 5 minut
Masa waniliowa:
wszystkie składniki razem miksujemy
Tarta
Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, a na niej układamy połówkibrzoskwiń pokrojonych w plastry, następnie dodajemy resztę masy waniliowej.
Pieczemy w temperaturze 160°C bez termoobiegu przez 25-30 minut.
gotową tartę dla przyzdobienia posypujemy cukrem pudrem.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu