Polecamy dzisiaj:

Prosty przepis na pączki

Tarta pomarańczowa

print Drukuj
Tarta pomarańczowa

Marta

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
0.0

0 ocen

Tarta na kruchym cieście z kremem pomarańczowym i bezą

składniki

ciasto:
- 250 g mąki
- 175 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50 g tartej ciemnej czekolady lub kuwertury
- skórka starta z jednej pomarańczy

krem pomarańczowy:
- 6 żółtek
- 125 g cukru
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- skórka starta z jednej pomarańczy

dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do podsypania
- 25 g roztopionego masła
- suchy groch

dekoracja:
- 5 białek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- sok i starta skórka z jednej pomarańczy

sposób przygotowania

1.
Przesiać mąkę, dodać masło, cukier puder, żółtko i sól. Wszystko posiekać nożem. Dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz startą czekoladę. Krótko wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
2.
Formę do tarty wysmarować masłem, oprószyć mąką. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy, starannie wylepić dno i ścianki, formując wyższy brzeg. Wierzch ciasta posmarować masłem, nakryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem. Ciasto podpiekać ok. 20 minut. Po tym czasie usunąć papier i groch. Ciasto piec na złoty kolor przez kolejne 15 minut. Potem wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
3.
Krem pomarańczowy: Żółtka połączyć z sokiem pomarańczowym i cukrem, dokładnie wymieszać, a następnie ubić trzepaczką na puszysty krem. Do utartych żółtek wsypać przez sitko mąkę ziemniaczaną. Masło posiekać nożem, dodać do kremu razem ze skórką pomarańczową. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Masę podgrzewać w gorącej kąpieli wodnej - ustawić naczynie z masą nad garnkiem z wolno gotującą się wodą i mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje do konsystencji kremu. Krem pomarańczowy przestudzić, wyłożyć na tartę.
4.
Bezowa dekoracja: Białka, sól, cukier, skórkę i sok z pomarańczy wymieszać i ubić na sztywną pianę. Pianą dowolnie udekorować tartę. Ponownie wstawić ją do piekarnika i krótko zapiec - beza ma się lekko zrumienić.

Tagi: Tarta
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!