Tarta pomarańczowa


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 6
Tarta na kruchym cieście z kremem pomarańczowym i bezą
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 175 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50 g tartej ciemnej czekolady lub kuwertury
- skórka starta z jednej pomarańczy
krem pomarańczowy:
- 6 żółtek
- 125 g cukru
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- skórka starta z jednej pomarańczy
dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do podsypania
- 25 g roztopionego masła
- suchy groch
dekoracja:
- 5 białek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- sok i starta skórka z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:
1.
Przesiać mąkę, dodać masło, cukier puder, żółtko i sól. Wszystko posiekać nożem. Dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz startą czekoladę. Krótko wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
2.
Formę do tarty wysmarować masłem, oprószyć mąką. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy, starannie wylepić dno i ścianki, formując wyższy brzeg. Wierzch ciasta posmarować masłem, nakryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem. Ciasto podpiekać ok. 20 minut. Po tym czasie usunąć papier i groch. Ciasto piec na złoty kolor przez kolejne 15 minut. Potem wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
3.
Krem pomarańczowy: Żółtka połączyć z sokiem pomarańczowym i cukrem, dokładnie wymieszać, a następnie ubić trzepaczką na puszysty krem. Do utartych żółtek wsypać przez sitko mąkę ziemniaczaną. Masło posiekać nożem, dodać do kremu razem ze skórką pomarańczową. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Masę podgrzewać w gorącej kąpieli wodnej - ustawić naczynie z masą nad garnkiem z wolno gotującą się wodą i mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje do konsystencji kremu. Krem pomarańczowy przestudzić, wyłożyć na tartę.
4.
Bezowa dekoracja: Białka, sól, cukier, skórkę i sok z pomarańczy wymieszać i ubić na sztywną pianę. Pianą dowolnie udekorować tartę. Ponownie wstawić ją do piekarnika i krótko zapiec - beza ma się lekko zrumienić.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również

Tarta pomarańczowa
Tarta na kruchym cieście z kremem pomarańczowym i beząZobacz więcej przepisów na:
tarta pomarańczowa

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.