Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Tarta pomarańczowa

print Drukuj
Tarta pomarańczowa

Marta

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
0.0

0 ocen

Tarta na kruchym cieście z kremem pomarańczowym i bezą

składniki

ciasto:
- 250 g mąki
- 175 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50 g tartej ciemnej czekolady lub kuwertury
- skórka starta z jednej pomarańczy

krem pomarańczowy:
- 6 żółtek
- 125 g cukru
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- skórka starta z jednej pomarańczy

dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do podsypania
- 25 g roztopionego masła
- suchy groch

dekoracja:
- 5 białek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- sok i starta skórka z jednej pomarańczy

sposób przygotowania

1.
Przesiać mąkę, dodać masło, cukier puder, żółtko i sól. Wszystko posiekać nożem. Dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz startą czekoladę. Krótko wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
2.
Formę do tarty wysmarować masłem, oprószyć mąką. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść do formy, starannie wylepić dno i ścianki, formując wyższy brzeg. Wierzch ciasta posmarować masłem, nakryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem. Ciasto podpiekać ok. 20 minut. Po tym czasie usunąć papier i groch. Ciasto piec na złoty kolor przez kolejne 15 minut. Potem wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
3.
Krem pomarańczowy: Żółtka połączyć z sokiem pomarańczowym i cukrem, dokładnie wymieszać, a następnie ubić trzepaczką na puszysty krem. Do utartych żółtek wsypać przez sitko mąkę ziemniaczaną. Masło posiekać nożem, dodać do kremu razem ze skórką pomarańczową. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Masę podgrzewać w gorącej kąpieli wodnej - ustawić naczynie z masą nad garnkiem z wolno gotującą się wodą i mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje do konsystencji kremu. Krem pomarańczowy przestudzić, wyłożyć na tartę.
4.
Bezowa dekoracja: Białka, sól, cukier, skórkę i sok z pomarańczy wymieszać i ubić na sztywną pianę. Pianą dowolnie udekorować tartę. Ponownie wstawić ją do piekarnika i krótko zapiec - beza ma się lekko zrumienić.

Tagi: Tarta
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!