Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Czekoladowo - krucha tarta

print Drukuj
Czekoladowo - krucha tarta

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

3 oceny

Ta tarta jest krucha i mocno czekoladowa. Trudno jej się oprzeć. Dla wielbicieli czekolady i oczywiście tart:)

składniki

Na ciasto:

  • 10 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • bułka tarta do posypania formy
  • masło do posmarowania formy
  • pól tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

Na krem:

  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka żelatyny
sposób przygotowania

Przepis na czekoladowo - kruchą tartę:

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do foremki na tartę, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą o średnicy 25 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną dokładnie studzimy.
  2. Żelatynę rozpuszamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Następnie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy kakao i żelatynę, dokładnie ubijamy. Gotowy krem wykładamy równomiernie na przestudzoną tartę.
  3. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią tartę. Gotową tartę wstawiamy do lodówki żeby dobrze stężała.

Po tym czasie tartę czekoladową kroimy i podajemy. Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!