Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z nich zrobić ogórki małosolne. Przepis na ogórki małosolne jest banalny, więc polecam. A po kilku dniach mamy takie ogórki małosolne, ze pace lizać :)
Tzatziki to doskonały dodatek do mięs, zarówno pieczonych, jak i grillowanych. Lekko kwaskowy i wyrazisty smak sosu podkreśla walory mięsa. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu tzatziki, wówczas jest najsmaczniejszy.
Nie ma to jak mizeria, gdy za oknem lato w pełnej krasie. Mizeria to bardzo prosta surówka z ogórków ze śmietaną, pomimo tego smakuje wybornie, szczególnie, gdy na talerzu młode ziemniaki i schabowy. A przepis na mizerię używany przeze mnie wygląda tak.
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Jesień to okres, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Najprostszym daniem wykorzystującym bogactwo warzyw jest sałatka jarzynowa. Za granicą, często znana jako sałatka rosyjska, u nas po prostu sałatka jarzynowa jest prosta, pożywna i smaczna!
Jeszcze niedawno uszka do barszczu wigilijnego były dla mnie nieodkrytą tajemnicą. Moja teściowa przekonała mnie, że to nic trudnego! Teraz to ja jestem specjalistką od uszek do wigilijnego barszczu. Spróbuj uszek do barszczu wigilijnego mojej teściowej!
Jak pokazuje przepis na polędwiczki wieprzowe w żurawinie, wieprzowina nie musi być zakazanym produktem w zdrowej kuchni. Wystarczy przygotować ją w odpowiedni sposób by zwiększyła swoją wartość odżywczą. Mała ilość dodanego tłuszczu, cebulka, żurawina i dodatek ziół to dietetyczne plusy polędwiczek wieprzowych w żurawinie.
Jajka faszerowane to proste i smaczne danie, które gości na wielu stołach. Jajka faszerowane z chrzanem i cebulą robię dosyć często. Nie wymaga to ode mnie specjalnych przygotowań, bo jajka faszerowane z chrzanem i cebulą mogę zrobić przygotowując obiad, czy kolację. Polecam!
Przyznaję, że długo nie mogłam się przekonać do tatara. Tatar z polędwicy wołowej był dla mnie daniem do odkrycia. Kiedy jednak spróbowałam dobrego tatara z polędwicy wołowej nie tylko chętnie po niego sięgam, ale przygotowuję go również sama. Oto tatar z polędwicy wołowej, który je się u mnie w domu.
Przepis na chutney jest niezastąpiony, gdy chcemy podać np. polędwiczki, wtedy z mięsa chutney wydobywa głębię smaku. Przepis na chutney malinowe Jana Kuronia i Fit&Easy pozwoli nam przygotować wspaniałe chutney, które zachwyci gości przy świątecznym stole.
Na nadchodzący weekend polecam wam filet z kurczaka w sosie z granata i malin. Pasuje doskonale do pieczonych ziemniaków. Delikatny i soczysty filet z dodatkiem owocowego słodko-kwaśnego sosu nie tylko doskonale smakuje, ale świetnie komponuje się na talerzu. Można ten obiad podać jako codzienny posiłek, ale polecam go również na proszony obiad. Smacznego.
Połączenie mięsa z indyka z zielonym groszkiem jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego w witaminy, składniki mineralne, i błonnik. Indyk doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać wedle gustu.
Taką galaretę przyrządzała moja babcia, mama, a teraz ja dla swojej rodziny. Galareta doskonale smakuje z octem lub chrzanem. Przepis na galaretę wykorzystuję na święta i nie tylko.
Uwielbiam takie sałatki, robi się ja bardzo szybko z zaledwie kilku składników. Ta sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam na śniadanie lub kolację. Do sałatki najlepiej użyć buraczków tartych na dużych oczkach.
Sprawdzony przepis na jajka w sosie. Tak przygotowane jajka są idealne na śniadanie lub kolację. Tanie i bardzo szybkie w przygotowaniu, do tego ładnie podane. Jajka z sosem podałam ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!