Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Szparagi z sosem holenderskim

print Drukuj
Szparagi z sosem holenderskim

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
5.0

2 oceny

Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc warto jak najlepiej go wykorzystać :) Przepis na sos holenderski jest prosty a szparagi w towarzystwie sosu holenderskiego będą naprawdę niezapomnianym przeżyciem kulinarnym! Sprawdźcie mój przepis na szparagi w sosie holenderskim! Ja akurat lubię białe szparagi, ale można użyć też zielonych, co kto lubi :)

składniki
  • pęczek białych szparagów
  • składniki na sos holenderski:
  • wytrawne białe wino - 100 ml
  • klarowane masło - 100 g
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • żółtka - 3 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie - 2 ziarenka
  • liście laurowe - 2 listki
sposób przygotowania

Przepis na szparagi z sosem holenderskim w moim wydaniu tak wygląda:

  1. Na pierwszy ogień idzie przepis na sos holenderski i najpierw trzeba podgrzać wino wraz z przyprawam dotąd, aż zostanie mniej więcej połowa, wtedy przecedzamy, żeby pozbyć się przypraw i razem z żółtkami w miseczce umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, żeby można było na parze ubić w winie żółtka.
  2. Żółtka ubijamy dotąd aż powstanie puszysta piana, wtedy zdejmujemy miskę i dodajemy powoli rozpuszczone masło cały czas ubijając nasz sos aż powstanie gęsty, kremowy sos.
  3. Pod sam koniec ubijania dodajemy sok z cytryny, pieprz oraz sól. Pieprz może być biały, co kto lubi :)
  4. Warto wcześniej obrać szparagi i odkroić/odłamać grubszą końcówkę. Białe szparagi gotujemy około 6 - 7 minut. Gdy mamy zielone szparagi to wystarczy umyte gotować ok. 4 minuty. Zielonych nei obieramy i odcinamy tylko te zgrubiałe końce.
  5. Gdy mamy szparagi gotowe to polewamy je od razu przygotowanym sosem holenderskim. Pamiętajcie, że sos holenderski trzeba zjeść od razu, nie wolno go podgrzewać, więc gdy robimy sos holenderski to od razu go zjadamy. :)

Pyszne szparagi z sosem holenderskim warto zajadać, bo są pyszne a sezon na szparagi jest dosyć krótki :)
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym
Gwiazdka

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym

Jak przygotować szparagi? Takie pytania, gdy sezon na szparagi pojawiają się non stop a ja odpowiadam tak: szparagi zapiekane w sosie beszamelowym, czyli szparagi pod beszamelem. Przepis na szparagi w takim wydaniu jest prosty, a wyniki zadziwiające, po prostu niebo w gębie! Polecam mój przepis na zapiekane szparagi pod sosem beszamelowym, na pewno nie będziecie żałować! :)
Szparagi z sosem holenderskim
Gwiazdka

Szparagi z sosem holenderskim

Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc warto jak najlepiej go wykorzystać :) Przepis na sos holenderski jest prosty a szparagi w towarzystwie sosu holenderskiego będą naprawdę niezapomnianym przeżyciem kulinarnym! Sprawdźcie mój przepis na szparagi w sosie holenderskim! Ja akurat lubię białe szparagi, ale można użyć też zielonych, co kto lubi :)
Koszyczki nadziewane farszem drobiowo pieczarkowym.
Gwiazdka

Koszyczki nadziewane farszem drobiowo pieczarkowym.

makaronowe koszyczki zanurzone w soie zapewne każdy lubi ;-)
Schab z pieczarkami i kapustą
Gwiazdka

Schab z pieczarkami i kapustą

Schab nadziewany kiszoną kapustą z sosem grzybowym
Kurczak z warzywami w cukierku
Gwiazdka

Kurczak z warzywami w cukierku

Przepis na pierś z kurczaka. Fajna propozycja dla zachęcenia do jedzenia dzieci ale dorośli również zjedzą z apetytem. Polecam mój przepis na obiad z kurczaka!  
Bananowe racuszki
Gwiazdka

Bananowe racuszki

Przepyszny deser, znika szybko.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!