Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Szparagi z sosem holenderskim

print Drukuj
Szparagi z sosem holenderskim

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
4.0

6 ocen

Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc warto jak najlepiej go wykorzystać :) Przepis na sos holenderski jest prosty a szparagi w towarzystwie sosu holenderskiego będą naprawdę niezapomnianym przeżyciem kulinarnym! Sprawdźcie mój przepis na szparagi w sosie holenderskim! Ja akurat lubię białe szparagi, ale można użyć też zielonych, co kto lubi :)

składniki
  • pęczek białych szparagów
  • składniki na sos holenderski:
  • wytrawne białe wino - 100 ml
  • klarowane masło - 100 g
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • żółtka - 3 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie - 2 ziarenka
  • liście laurowe - 2 listki
sposób przygotowania

Przepis na szparagi z sosem holenderskim w moim wydaniu tak wygląda:

  1. Na pierwszy ogień idzie przepis na sos holenderski i najpierw trzeba podgrzać wino wraz z przyprawam dotąd, aż zostanie mniej więcej połowa, wtedy przecedzamy, żeby pozbyć się przypraw i razem z żółtkami w miseczce umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, żeby można było na parze ubić w winie żółtka.
  2. Żółtka ubijamy dotąd aż powstanie puszysta piana, wtedy zdejmujemy miskę i dodajemy powoli rozpuszczone masło cały czas ubijając nasz sos aż powstanie gęsty, kremowy sos.
  3. Pod sam koniec ubijania dodajemy sok z cytryny, pieprz oraz sól. Pieprz może być biały, co kto lubi :)
  4. Warto wcześniej obrać szparagi i odkroić/odłamać grubszą końcówkę. Białe szparagi gotujemy około 6 - 7 minut. Gdy mamy zielone szparagi to wystarczy umyte gotować ok. 4 minuty. Zielonych nei obieramy i odcinamy tylko te zgrubiałe końce.
  5. Gdy mamy szparagi gotowe to polewamy je od razu przygotowanym sosem holenderskim. Pamiętajcie, że sos holenderski trzeba zjeść od razu, nie wolno go podgrzewać, więc gdy robimy sos holenderski to od razu go zjadamy. :)

Pyszne szparagi z sosem holenderskim warto zajadać, bo są pyszne a sezon na szparagi jest dosyć krótki :)
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!