Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Szparagi z sosem holenderskim

print Drukuj
Szparagi z sosem holenderskim

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
4.0

6 ocen

Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc warto jak najlepiej go wykorzystać :) Przepis na sos holenderski jest prosty a szparagi w towarzystwie sosu holenderskiego będą naprawdę niezapomnianym przeżyciem kulinarnym! Sprawdźcie mój przepis na szparagi w sosie holenderskim! Ja akurat lubię białe szparagi, ale można użyć też zielonych, co kto lubi :)

składniki
  • pęczek białych szparagów
  • składniki na sos holenderski:
  • wytrawne białe wino - 100 ml
  • klarowane masło - 100 g
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • żółtka - 3 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie - 2 ziarenka
  • liście laurowe - 2 listki
sposób przygotowania

Przepis na szparagi z sosem holenderskim w moim wydaniu tak wygląda:

  1. Na pierwszy ogień idzie przepis na sos holenderski i najpierw trzeba podgrzać wino wraz z przyprawam dotąd, aż zostanie mniej więcej połowa, wtedy przecedzamy, żeby pozbyć się przypraw i razem z żółtkami w miseczce umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, żeby można było na parze ubić w winie żółtka.
  2. Żółtka ubijamy dotąd aż powstanie puszysta piana, wtedy zdejmujemy miskę i dodajemy powoli rozpuszczone masło cały czas ubijając nasz sos aż powstanie gęsty, kremowy sos.
  3. Pod sam koniec ubijania dodajemy sok z cytryny, pieprz oraz sól. Pieprz może być biały, co kto lubi :)
  4. Warto wcześniej obrać szparagi i odkroić/odłamać grubszą końcówkę. Białe szparagi gotujemy około 6 - 7 minut. Gdy mamy zielone szparagi to wystarczy umyte gotować ok. 4 minuty. Zielonych nei obieramy i odcinamy tylko te zgrubiałe końce.
  5. Gdy mamy szparagi gotowe to polewamy je od razu przygotowanym sosem holenderskim. Pamiętajcie, że sos holenderski trzeba zjeść od razu, nie wolno go podgrzewać, więc gdy robimy sos holenderski to od razu go zjadamy. :)

Pyszne szparagi z sosem holenderskim warto zajadać, bo są pyszne a sezon na szparagi jest dosyć krótki :)
Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!