Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Szparagi z makaronem

print Drukuj
Szparagi z makaronem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
3.5

19 ocen

Sezon na szparagi trwa, więc polecam przepis na szparagi z makaronem. Wyjątkowego smaku nadaje całemu daniu sos, w którym mamy zmiksowane łodygi szparagów. Te szparagi z makaronem możemy podać również wegetarianom.

składniki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 140 ml śmietany kremówki - 30%
  • 2 ząbki czosnku (obrane ale nie posiekane)
  • 50 g parmezanu (połowę ścieramy, połowę zostawić)
sposób przygotowania

Szparagi przygotowujemy w ten sposób:

  1. Szparagi dokładnie myjemy, czyścimy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Oddzielamy główki od łodyg.
  2. SOS:
    W małym rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy ząbki czosnku i doprowadzamy do wrzenia, Po zagotowaniu czosnek wyjmujemy
  3. Łodygi szparagów gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5 min - do miękkości, odcedzamy. Dodajemy do zagotowanej śmietany, dosypujemy starty parmezan i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy
  4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dwie minuty przed końcem gotowania wrzucamy do wody główki szparagów. Całość odcedzamy, dodajemy do podgrzanego sosu, mieszamy.
  5. Szparagi wykładamy na talerze i posypujemy płatami parmezanu.

 

Smaczne szparagi zasmakują każdemu, goraco polecam  szparagi!

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!