Sznycle z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym

Sznycle z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Danie, które przygotujesz w 25 minut!

Składniki:

- 400 g filetów z piersi indyka (4 sznycle)
- 2 marchewki
- pół szklanki śmietany 18%
- 1 1,5 szklanki wody
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- trochę mąki do zagęszczenia sosu i oprószenia mięsa
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Umyć i osuszyć filet z indyka. Wykroić 4 sznycle. Posypać je solą i pieprzem, oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać trochę oleju. Na dużym ogniu zrumienić sznycle z obu stron.

Obrać marchewkę i pokroić w cienkie słupki.

Filety zalać wodą i wsypać marchewkę. Przykryć patelnię, żeby woda się zagotowała.

Kiedy marchewka zmięknie, do sosu dodać zahartowaną śmietanę.

Sos zagęszczamy łyżką mąki z odrobiną zimnej wody. Do sosu dodajemy koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sznycle podajemy z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy