Souvlakia czyli greckie szaszłyki

Souvlakia czyli greckie szaszłyki

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepisy kuchnia grecka czyli wspomnienia z wakacji :) Szaszłyki z jagnięciny czyli souvlakia. Smaczne bardzo :)

Składniki:

  • bulion 200 ml
  • czerwone wino 100 ml
  • oliwa 4 łyżki
  • jagnięcina lub może być kurczak 80 dag
  • ząbek czosnku 2 szt.
  • rozmaryn gałązka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na greckie szaszłyki czyli souvlakia pyszne:

  1. Zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę i posiekania rozmarynu, a czosnek drobno siekamy.
  2. Z cukru, musztardy, soku z cytryny, pieprzu, rozmarynu robimy marynatę do mięsa i w tej marynacie obtaczamy mięso i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  3. Po tym czasie mięso osączamy z marynaty i nadziewamy na patyczki do szaszłyków i wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni i smażymy z każdej strony do zrumienienia, następnie wyjmujemy szaszłyki.
  4. Teraz dodajemy wino, zagotowujemy, następnie dolewamy bulion, przyprawiamy i wkładamy mięso. Wszystko gotujemy aż sos odparuje, wtedy nasze szaszłyki na pewno będą gotowe :)

Pyszne soulvakia gotowe. I to nazywam pamiątką z wakacji - pyszne greckie szaszłyki!

Smacznego!

Autor: Rumcajs

Polecamy nasze przepisy