Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Ocena:

75 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Sprawdzony przepis na szarlotkę - oto super przepis na pyszną szarlotkę,  ciasto na jesień, pachnące cynamonem. Nic tylko piec i zajadać.

Składniki:

  • ciasto:
  • mąka pszenna 250 gram
  • żółtka 3 sztuki
  • masło lub margaryna 100 gram
  • sól szczypta
  • nadzienie:
  • jabłka
  • cynamon
  • cukier
  • beza:
  • białka z 3 jajek
  • cukier 1 szklanka 
  • ocet 1 łyzeczka
  • sól szczypta

Sposób przygotowania:

Przepis na szarlotkę w kilku krokach:

  1. Najpierw wyrabiamy ciasto, czyli mąkę musimy przesiać, dodać tłuszcz, żółtka, sól i szybko wyrobić. Następnie zawijamy w folię i teraz trzeba schłodzić 1 godz. w lodówce.
  2. Wyjmujemy ciasto z lodówki i musimy je rozwałkować, ciasto przekładamy do formy, a końce odcinamy. Nakłuwamy je i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Teraz nadzienie, czyli obieramy jabłka obrać, kroimy na plastry, dodajemy cukier i cynamon i wszystko delikatnie dusimy (10 -15 minut w zależności od odmiany jabłek). 
  4. Pora na bezę: schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy po trochu cukier i na koniec ocet.
  5. Teraz na podpieczony spód układamy nadzienie z jabłek oraz bezę, pieczemy naszą szarlotkę  40 minut w temp. 170 stopni, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w piekarniku, żeby ostygło.

Przepyszna szarlotka gotowa.

Smacznego!

 

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy