Szarlotka domowa

Szarlotka domowa

Ocena:

86 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Tradycyjna domowa szarlotka, która najlepiej smakuje podawana na gorąco z porcją lodów waniliowych lub bakaliowych. Taką szarlotkę lubię najbardziej. Ale jeśli nie lubicie szarlotki na gorąco - zawsze można podać szarlotkę na zimno z bitą śmietaną. Taka szarlotka też smakuje bardzo dobrze :)

Składniki:

  • smażone jabłka lub gęsta marmolada jabłkowa
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła (250dag)
  • 2 jajka
  • 2 zółtka
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • gruby cukier do posypania ciasta
  • tłuszcz do smarowania formy
  • tortownica średniej wielkości

Sposób przygotowania:

Szarlotka domowa - jak zrobić:

  1. Mąkę, masło, cukier puder i proszek dokładnie miksujemy, dodajemy całe jajka i żółtka i ponownie miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Tak wyrobione ciasto wkładamy min godzinę do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie nierówne części - ⅔ i ⅓
  4. Mniejszą porcje wkładamy do lodówki.
  5. Większą wykładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika na ok 20 min (do lekkiego zarumienienia).
  6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy, następnie nakładamy na nie masę z jabłek, posypujemy cynamonem i utartą na tarce drugą częścią ciasta.
  7. Na wierzch posypujemy cukrem i ponownie wkładamy do nagrzanego do 160 st C piekarnika na ok 30 min.
  8. Pyszna szarlotka gotowa do podania, najlepiej szarlotka smakuje na ciepło, więc wcinamy od razu po wyjęciu :)

Smacznego!

Czas przygotowania szarlotki 40 minut bez chłodzenia.

Autor: Konstancja

Polecamy nasze przepisy