Strudel z jabłkami


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
20 Ocen

Ilość porcji: 8
Dużo jabłek zamkniętych w cieniutkim cieście czyli strudel. Strudel to jedna z szarlotek, który bardzo szybko znika ze stołu. Nawet “wiecznie dbający o linię” goście dają się na niego skusić. No bo przecież podajemy same jabłka, a jabłka nie są kaloryczne, prawda? Jak podaję strudel jabłkowy? Otóż najczęściej posypany cukrem pudrem (wersja light) lub z lodami i bitą śmietaną (wersja na bogato).
Składniki:
- ciasto:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- ok 180 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- masło do smarowania
- nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki bułki tartej
- 150 g masło
- sok z 1 cytryny
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Przepis na strudel jabłkowy:
- Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, dodajemy sól, wlewamy sok z 1/2 cytryny i wodę. Całość zagniatamy i wyrabiamy przez ok 5 min. Odstawiamy na ok 30 min.
- W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem.
- Po upływie 30 minut zabieramy się za ciasto - rozwałkowujemy je możliwie najcieniej następnie smarujemy roztopionym masłem i posypujemy bułką tartą wymieszaną z cynamonem.
- Na ciasto wykładamy jabłka (wzdłuż jednego z boków zostawiając kilka wolnych cm od brzegu), zwijamy strudel. Wierzch smarujemy roztopionym masłem.
- Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika aż do zarumienienia ciasta ( ok 40-45 minut).
Strudel jabłkowy możemy podawać :)
Smaczneg
Autor: Konstancja
Polecamy również

Fale jabłkowo- grysikowe
Szarlotka to nie musi być wymyślne ciasto, może to tez być proste ciasto z masą i jabłkami! Uwielbiam przepisy na ciasta...
Jabłecznik z budyniem
Pyszna szarlotka z budyniem, która zasmakuje każdemu :) Taka szarlotka może być podawana na ciepło z lodami, wted...
Szybki jabłecznik
Ten jabłecznik jest tak łatwy w przygotowaniu, że nawet niedoświadczona pani domu bez trudności poradzi sobie z jego upi...
Szarlotki w wersji mini
Mini ciastka podajemy przestudzone, polane lukrem, posypane cukrem pudrem lub cukrem perłowym. A najlepiej z porcją lod&...
Kruszek z jabłkami
Szarlotka - kruszek z jabłkami- to takie proste ciasto, bo tylko do niego potrzeba nam kruchego ciasta i jabłek. Polecam...Zobacz więcej przepisów na:
Szarlotka

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.