Placek z jabłkami i kruszonką

Placek z jabłkami i kruszonką

Ocena: ★

37 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Placek z jabłkami i kruszonką - smaczne ciasto, szybkie w przygotowaniu. Szarlotka z kruszonką  jest idealna na każdą porę roku a zwłaszcza na jesień. :)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 margaryna
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl cukru
  • 5 szt żółtka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jabłka:
  • do smaku cynamon mielony
  • 1,5 kg jabłek
  • Piana:
  • 5 szt białek
  • 1 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Przepis na szarlotkę z kruszonką w kilku krokach:

  1. Składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, większą cześć ciasta dajemy do duzej foremki a pozostałe zamrażamy.
  2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie dajemy je na ciasto i posypujemy cynamonem.
  3. Z białek cukru ubijamy pianę i przykrywamy nią jabłka i scieramy na nią zimne zamrożone ciasto. Pieczemy około 40 minut. 

Pyszna szarlotka z kruszonką gotowa.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy