Szarlotka to ciasto, które zna i lubi chyba każdy. Pyszne i pachnące cynamonem. Moja rodzina lubi gdy tego cynamonu jest dużo. A już sam zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia zachęca do jedzenia. Polecam na podwieczorek.
Ciasto:
2 jajka
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu mielonego
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
garść rodzynek
1 kg jabłek
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
cynamon według uznania
pół białka
cukier ( kilka łyżek )
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Jabłka obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować cieniutko masłem i posypać bułką tartą.
4. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
5. Na ciasto wyłożyć starte jabłka, posypać je rodzynkami, cukrem waniliowym i cynamonem według uznania.
6. Drugą część ciasta rozwałkować i równomiernie wyłożyć na jabłka. Lekko docisnąć do brzegów.
7. Białko lekko roztrzepać, następnie posmarować ciasto, posypać obficie cukrem i nakłuć widelcem.
8. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
9. Upieczoną szarlotkę wystudzić, pokroić i podawać. Smacznego.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu