Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami.

print Drukuj
Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.8

5 ocen

Szarlotka to ciasto, które zna i lubi chyba każdy. Pyszne i pachnące cynamonem. Moja rodzina lubi gdy tego cynamonu jest dużo. A już sam zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia zachęca do jedzenia. Polecam na podwieczorek.

składniki

Ciasto:

2 jajka

2 szklanki mąki tortowej

15 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu mielonego

2 łyżki śmietany 12 %

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

garść rodzynek

1 kg jabłek

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

cynamon według uznania

pół białka

cukier ( kilka łyżek )

masło do posmarowania formy

bułka tarta do posypania formy

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

sposób przygotowania

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Jabłka obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować cieniutko masłem i posypać bułką tartą.

4. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.

5. Na ciasto wyłożyć starte jabłka, posypać je rodzynkami, cukrem waniliowym i cynamonem według uznania.

6. Drugą część ciasta rozwałkować i równomiernie wyłożyć na jabłka. Lekko docisnąć do brzegów.

7. Białko lekko roztrzepać, następnie posmarować ciasto, posypać obficie cukrem i nakłuć widelcem.

8. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

9. Upieczoną szarlotkę wystudzić, pokroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
4.8
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!