Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Ciasto z jabłkami,bitą śmietaną i herbatnikami z czekoladzie.

print Drukuj
Ciasto z jabłkami,bitą śmietaną i herbatnikami z czekoladzie.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
3.0

7 ocen

Pyszne i bardzo delikatne ciasto, idealne do popołudniowej kawy.Delikatny biszkopt z białek, lekko kwaśne jabłka i bardzo słodka śmietanka, gorzka polewa to wszystko sprawia, że ciasto jest pyszne.

składniki
  • Biszkopt:
  • 4 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa jabłkowa:
  • 70 dag jabłek (waga po obraniu)
  • cukier do smaku
  • 2 zielone galaretki
  • Masa śmietankowa:
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • cukier puder do smaku
  • gorąca woda (kilka łyżek )
  • 1 łyżka żelatyny
  • Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • około 16 sztuk herbatników
sposób przygotowania

Przepis na szarlotkę pyszną:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać olej i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.Ciasto piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto wystudzić.
  3. Jabłka umyć, osuszyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę (jabłek powinno być 70 dag ). Pokrojone jabłka przełożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości (uważać, żeby za mocno nie rozpadły się), następnie do jabłek dodać cukier do smaku, wsypać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać (już nie gotować ). Wystudzić. Następnie gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt.
  4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubić. Następnie wyłożyć na zastygnięte jabłka.
  5. Na masę śmietankową ułożyć herbatniki.
  6. Cukier i kakao przełożyć do garnka, dodać odrobinę gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę. Nastepnie chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdjąć z ognia i mieszać aż będzie gęsta i szklista.
  7. Letnią polewę rozsmarować na herbatnikach.
  8. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroić i podawać.

Smacznego.

Ocena:
3.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!