Ciasto z jabłkami,bitą śmietaną i herbatnikami z czekoladzie.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
7 Ocen

Ilość porcji: 16
Pyszne i bardzo delikatne ciasto, idealne do popołudniowej kawy.Delikatny biszkopt z białek, lekko kwaśne jabłka i bardzo słodka śmietanka, gorzka polewa to wszystko sprawia, że ciasto jest pyszne.
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 białka
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Masa jabłkowa:
- 70 dag jabłek (waga po obraniu)
- cukier do smaku
- 2 zielone galaretki
- Masa śmietankowa:
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- cukier puder do smaku
- gorąca woda (kilka łyżek )
- 1 łyżka żelatyny
- Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 masła lub margaryny
- Dodatkowo:
- około 16 sztuk herbatników
Sposób przygotowania:
Przepis na szarlotkę pyszną:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać olej i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.Ciasto piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto wystudzić.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę (jabłek powinno być 70 dag ). Pokrojone jabłka przełożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości (uważać, żeby za mocno nie rozpadły się), następnie do jabłek dodać cukier do smaku, wsypać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać (już nie gotować ). Wystudzić. Następnie gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt.
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubić. Następnie wyłożyć na zastygnięte jabłka.
- Na masę śmietankową ułożyć herbatniki.
- Cukier i kakao przełożyć do garnka, dodać odrobinę gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę. Nastepnie chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdjąć z ognia i mieszać aż będzie gęsta i szklista.
- Letnią polewę rozsmarować na herbatnikach.
- Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroić i podawać.
Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Szarlotki w wersji mini
Mini ciastka podajemy przestudzone, polane lukrem, posypane cukrem pudrem lub cukrem perłowym. A najlepiej z porcją lod&...
Ciasto z jabłkami i kisielem żurawinowym
Szarlotka jest prosta w przygotowaniu. Dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotne, a dzięki kisielowi ma przyjemny smak. P...
Szarlotka z bezą
Sprawdzony przepis na szarlotkę - oto super przepis na pyszną szarlotkę, ciasto na jesień, pachnące cynamonem. Nic...
Szarlotka sypana :)
Sprawdzony przepis na szarlotkę, bo czym były by święta, bez szarlotki, którą robi się bardzo szybko:) a znika je...
Mini szarlotka
Przepis na szarlotkę - pięknie prezentujące się ( i pysznie smakujące ) babeczki z jabłkowym nadzieniem z nutą cyn...Zobacz więcej przepisów na:
Szarlotka

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.