Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Ciasto z jabłkami,bitą śmietaną i herbatnikami z czekoladzie.

print Drukuj
Ciasto z jabłkami,bitą śmietaną i herbatnikami z czekoladzie.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
3.0

7 ocen

Pyszne i bardzo delikatne ciasto, idealne do popołudniowej kawy.Delikatny biszkopt z białek, lekko kwaśne jabłka i bardzo słodka śmietanka, gorzka polewa to wszystko sprawia, że ciasto jest pyszne.

składniki
  • Biszkopt:
  • 4 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa jabłkowa:
  • 70 dag jabłek (waga po obraniu)
  • cukier do smaku
  • 2 zielone galaretki
  • Masa śmietankowa:
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • cukier puder do smaku
  • gorąca woda (kilka łyżek )
  • 1 łyżka żelatyny
  • Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • około 16 sztuk herbatników
sposób przygotowania

Przepis na szarlotkę pyszną:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać olej i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.Ciasto piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto wystudzić.
  3. Jabłka umyć, osuszyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę (jabłek powinno być 70 dag ). Pokrojone jabłka przełożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości (uważać, żeby za mocno nie rozpadły się), następnie do jabłek dodać cukier do smaku, wsypać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać (już nie gotować ). Wystudzić. Następnie gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt.
  4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubić. Następnie wyłożyć na zastygnięte jabłka.
  5. Na masę śmietankową ułożyć herbatniki.
  6. Cukier i kakao przełożyć do garnka, dodać odrobinę gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę. Nastepnie chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdjąć z ognia i mieszać aż będzie gęsta i szklista.
  7. Letnią polewę rozsmarować na herbatnikach.
  8. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroić i podawać.

Smacznego.

Ocena:
3.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!