Suszony schab z pończochy
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen
Ilość porcji: 12
Przepis na schab suszony w pończosze się poleca! Pyszny i aromatyczny! Po co przepłacać w sklepie - zróbmy prawdziwą suszoną wędlinę sami!
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego ( może to być karkówka, polędwiczka )
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki soli
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 główka czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
- 1 pończocha
Sposób przygotowania:
Przepis na suszony schab w pończosze wygląda tak:
- Najpierw trzeba mięso umyć i osuszyć, dokładnie obtoczyć w cukrze.
- Włożyć do lodówki na 24 h – włożyć w misce, z mięsa wypłynie dużo cieczy. Po 24 h umyć schab z cukru i obtoczyć go w soli i znowu do lodówki na 24 h, po tym czasie go opłukać z soli, wytrzeć i obtoczyć w posiekanym czosnku wymieszanym z majerankiem i papryką.
- Włożyć na 24 h, po tym czasie przełożyć całość do pończochy i powiesić w przewiewnym ciepłym miejscu ( u mnie suszarka do naczyń, koło kuchenki ) i tak zostawiamy go na 4 doby.
- Po tym czasie wyciągamy z pończochy i kroimy w cienkie plasterki.
Pyszny suszony schab gotowy.
Smacznego!