Suszony schab z pończochy

Suszony schab z pończochy

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Przepis na schab suszony w pończosze się poleca! Pyszny i aromatyczny! Po co przepłacać w sklepie - zróbmy prawdziwą suszoną wędlinę sami!

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego ( może to być karkówka, polędwiczka )
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki soli
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
  • 1 pończocha

Sposób przygotowania:

Przepis na suszony schab w pończosze wygląda tak:

  1. Najpierw trzeba mięso umyć i osuszyć, dokładnie obtoczyć w cukrze.
  2. Włożyć do lodówki na 24 h – włożyć w misce, z mięsa wypłynie dużo cieczy. Po 24 h umyć schab z cukru i obtoczyć go w soli i znowu do lodówki na 24 h, po tym czasie go opłukać z soli, wytrzeć i obtoczyć w posiekanym czosnku wymieszanym z majerankiem i papryką.
  3. Włożyć na 24 h, po tym czasie przełożyć całość do pończochy i powiesić w przewiewnym ciepłym miejscu ( u mnie suszarka do naczyń, koło kuchenki ) i tak zostawiamy go na 4 doby.
  4. Po tym czasie wyciągamy z pończochy i kroimy w cienkie plasterki.

Pyszny suszony schab gotowy.

Smacznego!

Autor: Rumcajs

Polecamy nasze przepisy