Stek z antrykotu

Stek z antrykotu

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Nie ma jak stek wołowy, gdy ma się ochotę na kawałek mięsa :) A przepis na stek jest prosty zaś steka przyrządza sie szybko. To mój pierwszy przepis na stek, ściągnięty z opakowania :) Także do dzieła!

Składniki:

  • stek z antrykotu (mój z Biedronki)
  • olej do posmarowania
  • pieprz do posypania
  • sól

Sposób przygotowania:

Przepis na stek w którym istotny jest czas smażenia, bo inny jest czas smażenia steka w zalezności od tego czy chcemy dobrze wysmażony, czy moze krwisty. Takze przepis na stek wołowy  w kilku krokach:

  1. Mieso wyjmujemy z lodówki godzinę przed przyrządzaniem.
  2. Smarujemy olejem i posypujemy pieprzem z obu stron.
  3. Rozgrzewamy dobrze patelnię.
  4. I teraz zaczynamy smażenie naszego steka, i tutaj ważny jest czas: gdy chcemy średnio wysmażony, tzn. różowe w środku mieso ma być to wtedy smażymy przez 2 minuty z jednej strony, a następnie przewracamy na drugą i znowu 2 minuty smażymy. Następnie przekręcamy i po 1 minucie z każdej strony. Mamy średnio wysmażonego steka. 
  5. Gdy chcemy dobrze wysmażonego to zamiast na koniec po minucie to smażymy po 2 minuty.

Steka solimy po usmażeniu, nigdy przed!

Oto prosty przepis na stek wołowy. Smacznego!

 

Autor: Magdalena

Polecamy nasze przepisy