Stek z antrykotu
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
8 Ocen
Ilość porcji: 2
Nie ma jak stek wołowy, gdy ma się ochotę na kawałek mięsa :) A przepis na stek jest prosty zaś steka przyrządza sie szybko. To mój pierwszy przepis na stek, ściągnięty z opakowania :) Także do dzieła!
Składniki:
- stek z antrykotu (mój z Biedronki)
- olej do posmarowania
- pieprz do posypania
- sól
Sposób przygotowania:
Przepis na stek w którym istotny jest czas smażenia, bo inny jest czas smażenia steka w zalezności od tego czy chcemy dobrze wysmażony, czy moze krwisty. Takze przepis na stek wołowy w kilku krokach:
- Mieso wyjmujemy z lodówki godzinę przed przyrządzaniem.
- Smarujemy olejem i posypujemy pieprzem z obu stron.
- Rozgrzewamy dobrze patelnię.
- I teraz zaczynamy smażenie naszego steka, i tutaj ważny jest czas: gdy chcemy średnio wysmażony, tzn. różowe w środku mieso ma być to wtedy smażymy przez 2 minuty z jednej strony, a następnie przewracamy na drugą i znowu 2 minuty smażymy. Następnie przekręcamy i po 1 minucie z każdej strony. Mamy średnio wysmażonego steka.
- Gdy chcemy dobrze wysmażonego to zamiast na koniec po minucie to smażymy po 2 minuty.
Steka solimy po usmażeniu, nigdy przed!
Oto prosty przepis na stek wołowy. Smacznego!
Autor: Magdalena
Polecamy również
Stek wołowy
Dla prawdziwego mężczyzny polecam przepis na stek wołowy z antrykota. Pamiętajcie kobiety krwisty i dobrze przypraw...Stek z antrykotu
Nie ma jak stek wołowy, gdy ma się ochotę na kawałek mięsa :) A przepis na stek jest prosty zaś steka przyrządza sie szy...Stek wołowy z malibu
Przepis na stek wołowy z malibu. Wołowina i malibu to ciekawe jak i zaskakujące połączenie ,które z pewności...Zobacz więcej przepisów na: