Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
Nie ma to jak baby, zwłaszcza te wielkanocne. Nie gadają, nie ganiają, a tylko cieszą oko i rozpływają się w ustach swoją nieziemską słodyczą. Babka wielkanocna jest jak najbardziej godna tego, żeby była w centrum uwagi na naszym wielkanocnym stole.
Pomimo tego, że w sklepach nie brakuje dżemów i powideł, domowe powidła śliwkowe nie mają sobie równych. Na powidła śliwkowe wybieramy mocno dojrzałe węgierki. Kiedy za oknem pojawi się szaruga, a potem śnieg - powidła śliwkowe przypomną ci ciepłe dni.
Przyprawa do piernika, przygotowana ze świeżo zmielonych składników jest znacznie bardziej aromatyczna, niż ta zakupiona w sklepie. Aromaty mielonych przypraw szybko uciekają dlatego warto poświęcić kilka minut na przygotowanie domowej przyprawy do piernika. Natomiast przyprawa do piernika - pierwsza wersja zawiera bardzo bogatą paletę przypraw.
Wyśmienite, smaczne, słodkie bo posypane cukrem, serowe pierożki! Takie domowe rogaliki z serem to naprawdę pyszny deser. Polecam mój przepis na domowe rogaliki z serem!
Moja rodzina uwielbia pierniki, więc one często goszczą na naszym stole, nie tylko w święta. Ten jest bardzo pyszny i przełożony powidłem domowej roboty. Polecam ten pyszny piernik.
Dynię możemy wykorzystać do upieczenia ciasta. Według mnie jest ona mdła, ale jak ją dobrze przyprawimy to jest pyszna. Do ciasta dodałam właśnie pachnący cynamon i czekoladę, które pszynie komponują się z dynią.
Po za czasem oczekiwania domowe ptasie mleczko przygotowuje się bardzo szybko. Wychodzi delikatne w smaku, na pewno lepsze niż kupne. Lekkie i puszyste. Polecam na deser.
Długo kupowałam cukier waniliowy, który nie ma co ukrywać nie był prawdziwym cukrem waniliowym. A przecież przygotowanie domowego cukru waniliowego jest bardzo proste i nawet niedrogie. Polecam przepis.
Charlotte to deser bez pieczenia z dużą ilością owoców. Nie tylko pięknei wygląda al równie pięknie smakuje. Charlotte z truskawkami to dopiero pychotka!
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.