Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym.

Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym.

Ocena: ★

30 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym to danie w stylu sycylijskim. Jeżeli lubicie takie smaki, to zdecydowanie polecam Wam przepis na spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym. Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym to  bardzo smaczne, bogate w smaku i przede wszystkim proste danie! Zimą gdy o soczyste i dojrzałe pomidory jest trudno, zwykle używam dobrej jakości pomidorów z puszki wraz z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty spaghetti 170 g
  • Oliwa z oliwek/olej rzepakowy 4 łyżki
  • Cebula 1/2 sztuki
  • Anchois w oleju (opcjonalnie) kilka filecików
  • Kapary 2 łyżki
  • Pomidory bez skórki puszka 300 g
  • Zioła (najlepiej świeże): oregano, tymianek, bazylia
  • Tuńczyk 1 opakowanie (puszka)
  • Sól morska, pieprz

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na pyszny makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym.

  1. Na patelni rozgrzać oliwę lub inny olej roślinny
  2. Cebule pokroić w dość drobną kostkę - zeszklić na rozgrzanej oliwie (polecam dodać po kilka ziarenek ziela angielskiego, jałowca, pieprzu czarnego i goździków - cebulka zyskuje niepowtarzalny aromat)
  3. Dodać fileciki anchois oraz kapary, podsmażyć przez chwile razem z cebulką
  4. Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem pomidorowym
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru
  6. Gotować aż sos zgęstnieje - przez około 5 - 7 minut.
  7. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie
  8. Do sosu dodać świeże zioła i tuńczyka.
  9. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą (polecam jednak nie dosalać potrawy)
  10. Makaron wymieszać z sosem

I gotowe, smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy