Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
12 Ocen
Ilość porcji: 4
Spaghetti z tuńczykiem to jedno z najczęściej robionych dań z tuńczykiem. Spaghetti z tuńczykiem dostarcza bardzo wartościowych składników odżywczych i znakomicie służy zdrowiu: zawiera dużo białka i mało tłuszczu, co sprawia, że jest on doskonałym wyborem dla osób, które poszukują żywności bogatej w białko, a ubogiej w tłuszcz. Dodatkowo porcja spaghetti z tuńczykiem to dawka witaminy D!
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty (np. spaghetti) 300 g
- Tuńczyk (polędwica) 200 g
- Oliwki zielone 70 g
- Czosnek 3 ząbki
- Cebula pokrojona w kostkę 1 szt.
- Pomidorki koktajlowe 150 g
- Pomidory w puszce 1 opakowanie
- Oliwa z oliwek 4 łyżki
- Masło klarowane (opcjonalnie) łyżka
- Mozzarella: 1 szt.
- Miód: 1 łyżeczka
- Cukier 5 g (łyżeczka)
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Papryczka chili 1 sztuka
- Cytryna 1 sztuka
- Sól morska do smaku
- Pieprz biały mielony do smaku
Sposób przygotowania:
A teraz przepis na spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
- Przygotować sos:
- Najpierw przecisnąć przez praskę czosnek, a cebulę pokroić w kostkę.
- Następnie do nagrzanego garnka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć cebulę i czosnek do zeszklenia.
- Dodać pomidory (np. pelati) delikatnie je rozdrobnić - doprawić pieprzem
- Następnie dodać niewielką ilość wody - gotować około 5 minut.
- Dodać do sosu szczyptę cukru, i skórkę z 1/3 cytryny (uprzednio należy ją porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem)
- W następnej kolejności do sosu dodać łyżkę masła - gdy się rozpuści, całość zmiksować blenderem - doprawić do smaku niewielką ilością soli i pieprzu i odrobiny skórki z cytryny.
- Następnie do sosu należy dodać ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki
- Polędwicę z tuńczyka oprószyć pieprzem i solą (można pominąć) i upiec w piekarniku lub zgrillować na patelni (bez tłuszczu)
- Tak przygotowany kawałek tuńczyka podzielić na kawałki i wymieszać z sosem
- Oliwki pokroić na pół i również dodać do sosu, kilka połówek można zostawić do dekoracji
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu - odcedzić i przelać niewielką ilością oliwy z oliwek (około 2 łyżek wystarczy)
- Następnie 1 ząbek czosnku pokroić w plasterk
- Piekarnik rozgrzać do 185-190 stopnic C (termoobieg)
- Małe pomidorki przesypać do miski, dodać 1 łyżeczkę miodu, pieprz, odrobinę oliwy i czosnek - wymieszać Pomidorki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 4-6 minut
- Następnie część mozzarelli pokroić w kostkę, część porwać palcami na nieco większe kawałki.
- Posiekać natkę pietruszki i odrobinę dodać do mozzarelli.
- Rozgrzać małą patelnię, przełożyć na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki.
- Dodać porcję makaronu i dokładnie wymieszać - przekładamy na talerz
- Każdą porcję należy udekorować oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi i mozzarellą z natką pietruszki
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Spaghetti z polędwicą z tuńczyka
Spaghetti z polędwicą z tuńczyka - danie szybkie, zdrowe i pyszne! Takie spaghetti z tuńczykiem to źródło kwas&oa...Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym.
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym to danie w stylu sycylijskim. Jeżeli lubicie takie smaki, to zdecydowanie pol...Spaghetti z tuńczykiem.
Gdy nie mamy czasu gotować pracochłonny obiad to polecam to danie. Robi się je bardzo szybko, a jest bardzo smaczne i sy...Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Spaghetti z tuńczykiem to jedno z najczęściej robionych dań z tuńczykiem. Spaghetti z tuńczykiem dostarcza bardzo...Zobacz więcej przepisów na: