Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

Ocena:

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

 
Spaghetti z tuńczykiem to jedno z najczęściej robionych dań z tuńczykiem. Spaghetti z tuńczykiem dostarcza bardzo wartościowych składników odżywczych i znakomicie służy zdrowiu: zawiera dużo białka i mało tłuszczu, co sprawia, że jest on doskonałym wyborem dla osób, które poszukują żywności bogatej w białko, a ubogiej w tłuszcz. Dodatkowo porcja spaghetti z tuńczykiem to dawka witaminy D!

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty (np. spaghetti) 300 g
  • Tuńczyk (polędwica) 200 g
  • Oliwki zielone 70 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cebula pokrojona w kostkę 1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe 150 g
  • Pomidory w puszce 1 opakowanie
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Masło klarowane (opcjonalnie) łyżka
  • Mozzarella: 1 szt.
  • Miód: 1 łyżeczka
  • Cukier 5 g (łyżeczka)
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Papryczka chili  1 sztuka
  • Cytryna 1 sztuka
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz biały mielony do smaku

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

  1. Przygotować sos:
  2. Najpierw przecisnąć przez praskę czosnek, a cebulę pokroić w kostkę.
  3. Następnie do nagrzanego garnka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć cebulę i czosnek do zeszklenia.
  4. Dodać pomidory (np. pelati) delikatnie je rozdrobnić - doprawić pieprzem
  5. Następnie dodać niewielką ilość wody - gotować około 5 minut.
  6. Dodać do sosu szczyptę cukru, i skórkę z 1/3 cytryny (uprzednio należy ją porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem) 
  7. W następnej kolejności do sosu dodać łyżkę masła - gdy się rozpuści, całość zmiksować blenderem - doprawić do smaku niewielką ilością soli i pieprzu i odrobiny skórki z cytryny.
  8. Następnie do sosu należy dodać ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki
  9. Polędwicę z tuńczyka oprószyć pieprzem i solą (można pominąć) i upiec w piekarniku lub zgrillować na patelni (bez tłuszczu)
  10. Tak przygotowany kawałek tuńczyka podzielić na kawałki i wymieszać z sosem
  11. Oliwki pokroić na pół i również dodać do sosu, kilka połówek można zostawić do dekoracji
  12. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu - odcedzić i przelać niewielką ilością oliwy z oliwek (około 2 łyżek wystarczy)
  13. Następnie 1 ząbek czosnku pokroić w plasterk
  14. Piekarnik rozgrzać do 185-190 stopnic C (termoobieg)
  15. Małe pomidorki przesypać do miski, dodać 1 łyżeczkę miodu, pieprz, odrobinę oliwy i czosnek - wymieszać Pomidorki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 4-6 minut
  16. Następnie część mozzarelli pokroić w kostkę, część porwać palcami na nieco większe kawałki.
  17. Posiekać natkę pietruszki i odrobinę dodać do mozzarelli.
  18. Rozgrzać małą patelnię, przełożyć na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki.
  19. Dodać porcję makaronu i dokładnie wymieszać - przekładamy na talerz
  20. Każdą porcję należy udekorować oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi i mozzarellą z natką pietruszki

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy