Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

print Drukuj
Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.6

12 ocen

 
Spaghetti z tuńczykiem to jedno z najczęściej robionych dań z tuńczykiem. Spaghetti z tuńczykiem dostarcza bardzo wartościowych składników odżywczych i znakomicie służy zdrowiu: zawiera dużo białka i mało tłuszczu, co sprawia, że jest on doskonałym wyborem dla osób, które poszukują żywności bogatej w białko, a ubogiej w tłuszcz. Dodatkowo porcja spaghetti z tuńczykiem to dawka witaminy D!

składniki
  • Makaron pełnoziarnisty (np. spaghetti) 300 g
  • Tuńczyk (polędwica) 200 g
  • Oliwki zielone 70 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cebula pokrojona w kostkę 1 szt.
  • Pomidorki koktajlowe 150 g
  • Pomidory w puszce 1 opakowanie
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Masło klarowane (opcjonalnie) łyżka
  • Mozzarella: 1 szt.
  • Miód: 1 łyżeczka
  • Cukier 5 g (łyżeczka)
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Papryczka chili  1 sztuka
  • Cytryna 1 sztuka
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz biały mielony do smaku
sposób przygotowania

A teraz przepis na spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą

  1. Przygotować sos:
  2. Najpierw przecisnąć przez praskę czosnek, a cebulę pokroić w kostkę.
  3. Następnie do nagrzanego garnka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć cebulę i czosnek do zeszklenia.
  4. Dodać pomidory (np. pelati) delikatnie je rozdrobnić - doprawić pieprzem
  5. Następnie dodać niewielką ilość wody - gotować około 5 minut.
  6. Dodać do sosu szczyptę cukru, i skórkę z 1/3 cytryny (uprzednio należy ją porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem) 
  7. W następnej kolejności do sosu dodać łyżkę masła - gdy się rozpuści, całość zmiksować blenderem - doprawić do smaku niewielką ilością soli i pieprzu i odrobiny skórki z cytryny.
  8. Następnie do sosu należy dodać ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki
  9. Polędwicę z tuńczyka oprószyć pieprzem i solą (można pominąć) i upiec w piekarniku lub zgrillować na patelni (bez tłuszczu)
  10. Tak przygotowany kawałek tuńczyka podzielić na kawałki i wymieszać z sosem
  11. Oliwki pokroić na pół i również dodać do sosu, kilka połówek można zostawić do dekoracji
  12. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu - odcedzić i przelać niewielką ilością oliwy z oliwek (około 2 łyżek wystarczy)
  13. Następnie 1 ząbek czosnku pokroić w plasterk
  14. Piekarnik rozgrzać do 185-190 stopnic C (termoobieg)
  15. Małe pomidorki przesypać do miski, dodać 1 łyżeczkę miodu, pieprz, odrobinę oliwy i czosnek - wymieszać Pomidorki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 4-6 minut
  16. Następnie część mozzarelli pokroić w kostkę, część porwać palcami na nieco większe kawałki.
  17. Posiekać natkę pietruszki i odrobinę dodać do mozzarelli.
  18. Rozgrzać małą patelnię, przełożyć na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki.
  19. Dodać porcję makaronu i dokładnie wymieszać - przekładamy na talerz
  20. Każdą porcję należy udekorować oliwkami, upieczonymi pomidorami koktajlowymi i mozzarellą z natką pietruszki

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!