Spaghetti z polędwicą z tuńczyka

Spaghetti z polędwicą z tuńczyka

Ocena: ★

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Spaghetti z polędwicą z tuńczyka - danie szybkie, zdrowe i pyszne! Takie spaghetti z tuńczykiem to źródło kwasów omega 3, które odżywiają naszą skórę, oczy, a także wspomagają procesy regeneracyjne, ponieważ działają przeciwzapalne. Dania z rybami takie jak np. spaghetti z polędwicą z tuńczyka powinnyśmy zjadać około 3 razy w tygodniu!

 

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty (np. spaghetti) 250 g
  • Tuńczyk polędwica ok. 200 g
  • Pomidory 5 sztuk lub 1 puszka
  • Oliwa z oliwek 1-2 łyżki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Bazylia 1–2 łyżeczki
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na spaghetti z polędwicą z tuńczyka 

  1. Pomidory dokładnie umyć (ewentualnie sparzyć i obrać ze skórki), pokroić w większą kostkę
  2. Następnie, pomidory poddusić na łyżce oliwy - doprawić pieprzem i solą
  3. W trakcie duszenia, jak już zmiękną można je rozgnieć łyżką
  4. Pod koniec dodać do sosu bazylię i wymieszać
  5. Rozpuścić masło na patelni (na wolnym ogniu!), dodać zmiażdżony czosnek - podgrzać całość przec około minutę
  6. Polędwicę tuńczyka pokroić w kostkę (delikatnie posolić, popieprzyć) - następnie podsmażyć na na maśle ze zmiażdzonym czosnkiem
  7. Do sosu pomidorowego dodać tuńczyka
  8. Makaron ugotować al dente (według przepisu na opakowaniu)
  9. Następnie wymieszać z sosem - opcjonalnie można posypać odrobiną parmezanu
  10. Gotowe, smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy