Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Prawdziwe spaghetti bolognese

print Drukuj
liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.6

132 ocen

Uwielbiam dania z makaronem, bo są szybkie i smaczne. Dzisiaj proponuję jednak przepis na prawdziwe spaghetti bolognese, który poznałam dzięki mamie mojego włoskiego narzeczonego ze studenckich czasów:) Po narzeczonym zostały zdjęcia, ale spaghetti bolognese według jego mamy - najlepszej kucharki w miasteczku na południu Włoch jest moim popisowym daniem włoskim. Prawdziwe spaghetti bolognese robi się stosunkowo długo, ale uwierzcie mi - warto!

składniki
  • makaron spaghetti - 500 g
  • świeże pomidory - 150 g
  • mięso mielone mieszane - 400 g
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) - 400 g
  • przecier pomidorowy - 50 g
  • cebula - 50 g
  • czosnek - 5 ząbków
  • oliwa z oliwek
  • czerwone wino - 200 ml
  • rosół wołowy lub drobiowy - 1 l
  • liście laurowe - 3
  • czarny pieprz - 5 ziaren
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • sól
  • pieprz
  • ser do posypania
  • bazylia do ozdoby
sposób przygotowania

A oto przepis na prawdziwe spaghetti bolognese od mojej niedoszłej teściowej włoskiej:

  1. W garnku podgrzej oliwę z oliwek i smaż drobno pokrojone warzywa z włoszczyzny.
  2. Następnie dodaj do nich drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i wszystko smaż.
  3. W gazę zawiń zioła (liść laurowy, ziarna pieprzu i zioło angielskie), a następnie zawiąż ściśle sznurkiem.
  4. Do podsmażonych warzyw dodaj mielone mięso, dokładnie wymieszaj i smaż dalej.
  5. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory pokrojone w kostkę.
  6. Podlewej czerwonym winem oraz wrzuć przygotowaną gazę z ziołami.
  7. Posól i gotuj około 5-8 minut, aż wino się zredukuje.
  8. Potem dolej rosół. Od czasu do czasu mieszając, podlej rosołem, sos gotuj około 2 godzin.
  9. Po zakończeniu wyjmij gazę z ziołami.

Spaghetti gotujemy oczywiście al dente, czyli 7- 8 minut w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy część sosu i przekładamy ugotowanego spaghetti i wszystko mieszamy. Przed podaniem, prawdziwe spaghetti bolognese posypujemytartym serem i koniecznie dekorujemy liściem świeżej bazylii. Smacznego!

Ocena:
3.6
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!