Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Prawdziwe spaghetti bolognese

print Drukuj
liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.6

132 ocen

Uwielbiam dania z makaronem, bo są szybkie i smaczne. Dzisiaj proponuję jednak przepis na prawdziwe spaghetti bolognese, który poznałam dzięki mamie mojego włoskiego narzeczonego ze studenckich czasów:) Po narzeczonym zostały zdjęcia, ale spaghetti bolognese według jego mamy - najlepszej kucharki w miasteczku na południu Włoch jest moim popisowym daniem włoskim. Prawdziwe spaghetti bolognese robi się stosunkowo długo, ale uwierzcie mi - warto!

składniki
  • makaron spaghetti - 500 g
  • świeże pomidory - 150 g
  • mięso mielone mieszane - 400 g
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) - 400 g
  • przecier pomidorowy - 50 g
  • cebula - 50 g
  • czosnek - 5 ząbków
  • oliwa z oliwek
  • czerwone wino - 200 ml
  • rosół wołowy lub drobiowy - 1 l
  • liście laurowe - 3
  • czarny pieprz - 5 ziaren
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • sól
  • pieprz
  • ser do posypania
  • bazylia do ozdoby
sposób przygotowania

A oto przepis na prawdziwe spaghetti bolognese od mojej niedoszłej teściowej włoskiej:

  1. W garnku podgrzej oliwę z oliwek i smaż drobno pokrojone warzywa z włoszczyzny.
  2. Następnie dodaj do nich drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i wszystko smaż.
  3. W gazę zawiń zioła (liść laurowy, ziarna pieprzu i zioło angielskie), a następnie zawiąż ściśle sznurkiem.
  4. Do podsmażonych warzyw dodaj mielone mięso, dokładnie wymieszaj i smaż dalej.
  5. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory pokrojone w kostkę.
  6. Podlewej czerwonym winem oraz wrzuć przygotowaną gazę z ziołami.
  7. Posól i gotuj około 5-8 minut, aż wino się zredukuje.
  8. Potem dolej rosół. Od czasu do czasu mieszając, podlej rosołem, sos gotuj około 2 godzin.
  9. Po zakończeniu wyjmij gazę z ziołami.

Spaghetti gotujemy oczywiście al dente, czyli 7- 8 minut w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy część sosu i przekładamy ugotowanego spaghetti i wszystko mieszamy. Przed podaniem, prawdziwe spaghetti bolognese posypujemytartym serem i koniecznie dekorujemy liściem świeżej bazylii. Smacznego!

Ocena:
3.6
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!