Sos z papryki i cebuli na zimę

Sos z papryki i cebuli na zimę

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam bardzo pyszny, gęsty i aromatyczny sos z papryki i cebuli na zimę. Może być on znakomitym zamiennikiem dla kupnego ketchupu.

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 2 i pół kilo czerwonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • sól do smaku
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Przepis na sos z papryki i cebuli na zimę:

  1. Najpierw papryki myję i osuszam, następnie usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram i również kroję na małe kawałki.
  2. W garnku rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną cebulę z czosnkiem, następnie przesmażam cały czas mieszając uważając, żeby za mocno nie przypiec. Wrzucam papryke i całość duszę do miękkości często mieszając. W trakcie duszenia do warzyw dodaję liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Z miękkich warzyw usuwam liść laurowy i ziele angielskie i miksuję blenderem na gładki sos.
  4. Następnie do sosu dodaję cukier, ocet jabłkowy, sól do smaku i przyprawy, mogą to być według uznania: mielona papryka słodka i ostra, kozieradka, cząber, tymianek, pieprz czarny, suszona natka i koperek.
  5. Gorący sos przekładam do słoiczków i dobrze zakręcam, następnie pastryzuję 15 minut od zagotowania. Zapasteryzowane słoiki odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.

Na koniec gotowe słoiki z sosem z papryki i cebuli przenoszę do spiżarni i czekają na zimę:))

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy