Sos z papryki i cebuli na zimę
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Polecam bardzo pyszny, gęsty i aromatyczny sos z papryki i cebuli na zimę. Może być on znakomitym zamiennikiem dla kupnego ketchupu.
Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 i pół kilo czerwonej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki cukru
- 5 łyżek oleju
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 4 łyżki octu jabłkowego
- sól do smaku
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
Przepis na sos z papryki i cebuli na zimę:
- Najpierw papryki myję i osuszam, następnie usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieram i również kroję na małe kawałki.
- W garnku rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną cebulę z czosnkiem, następnie przesmażam cały czas mieszając uważając, żeby za mocno nie przypiec. Wrzucam papryke i całość duszę do miękkości często mieszając. W trakcie duszenia do warzyw dodaję liść laurowy i ziele angielskie.
- Z miękkich warzyw usuwam liść laurowy i ziele angielskie i miksuję blenderem na gładki sos.
- Następnie do sosu dodaję cukier, ocet jabłkowy, sól do smaku i przyprawy, mogą to być według uznania: mielona papryka słodka i ostra, kozieradka, cząber, tymianek, pieprz czarny, suszona natka i koperek.
- Gorący sos przekładam do słoiczków i dobrze zakręcam, następnie pastryzuję 15 minut od zagotowania. Zapasteryzowane słoiki odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.
Na koniec gotowe słoiki z sosem z papryki i cebuli przenoszę do spiżarni i czekają na zimę:))
Autor: babeczka35
Polecamy również
Sos indyjski
Sos indyjski do sałatki, pizzy, ryżu :)Sos musztardowy
Sos musztardowy, który jest wspaniałym dodatkiem do obiadu. Jest to najprostsza wersja sosu musztardowego.Sos surówkowy
Podawać do wszelkiego rodzaju surówek z sałaty i kapusty pekińskiej.Sos z papryki i cebuli na zimę
Polecam bardzo pyszny, gęsty i aromatyczny sos z papryki i cebuli na zimę. Może być on znakomitym zamiennikiem dla kupne...Sos jogurtowo śmietanowy
pyszny sosZobacz więcej przepisów na: