Sos tatarski - prosty przepis

Sos tatarski - prosty przepis

Ocena: ★

25 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Prosty przepis na sos tatarski - dodatek do mięs, ryb oraz wszelkiego rodzaju wędlin. Warto zrobić go samemu, mamy wtedy pewność, co jemy. I oczywiście sos tatarski ma tyle wspólnego z Tatarami, co ryba po grecku z rybami :)

Składniki:

  • 200 g majonezu
  • 4 łyżki gęstej śmietany 
  • 1 łyżka tartego chrzanu 
  • 1 mała łyżeczka musztardy 
  • kilka grzybków marynowanych w occie
  • 2 ogórki konserwowe 
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na sos tatarski jest prosty i można go zrobić w dosłownie kilku krokach:

  1. Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem oraz musztardą.
  2. Ogórki i grzybki kroimy w kosteczkę.
  3. Wszystko łączymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie całość dokłądnie mieszamy na gładki sos.
  4. Sos tatarski gotowy, teraz można go, przelać do słoika i odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy