Szybki sos pieczarkowy

Szybki sos pieczarkowy

Ocena: ★

22 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Sprawdzony przepis na sos pieczarkowy. Szybki w przygotowaniu sos do ziemniaków, mięsa, makaronu, kopytek... Polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu (może być z kostki)
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • trochę masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy w kilka kroków:

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w półplasterki. Podsmażyć razem na patelni na odrobinie masła.
  2. Do smaku posypać lekko solą, pieprzem i majerankiem.
  3. W rondelku zagotować bulion, wrzucić podsmażone pieczarki z cebulką.
  4. Wsypać natkę pietruszki. Zabielić i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pyszny sos pieczarkowy gotowy. Przepis na sos pieczarkowy jak widać jest naprawdę łatwy a smak nieziemski. Szybko i dobrze :)

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy