Sos grzybowy z suszonych grzybów
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
7 Ocen
Ilość porcji: 4
Sos grzybowy jest bardzo przydatny w kuchni. I można go robić cały rok, bo gdy jest sezon, to zrobimy sos grzybowy ze świeżych grzybów, a poza sezonem sos grzybowy z suszonych grzybów. Oto sprawdzony przepis na sos grzybowy ze starej książki kucharskiej.
Składniki:
- 2-3 dkg suszonych grzybów
- 3 dkg cebuli
- 4 dkg masła klarowanego
- 3 dkg maki
- 1/3 l wywaru z grzybów
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów:
- Najpierw grzyby myjemy w ciepłej wodzie, następnie namaczamy w przegotowanej wodzie i zostawiamy na kilka godzin.
- Gotujemy w wodzie, w której namoczyliśmy grzyby, następnie odcedzamy i drobno kroimy. Wywar z grzybów zostawiamy w ilości podanej w przepisie.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni z klarowanym masłem.
- Dodajemy makę wczesniej zrumienioną w piekarniku i zasmażamy.
- Całość rozprowadzamy wywarem z grzybów i przyprawiamy pieprzem oraz solą do smaku. Dokładamy pokrojone grzyby i zagotowujemy.
Sos grzybowy z suszonych grzybów gotowy.
Smacznego!
Autor: Marek
Polecamy również
Sos grzybowy
Sos grzybowy pasuje do makaronu. Można go przygotować również w wersji bezmięsnej, rezygnując z piersi kurczaka.Sos grzybowy z suszonych grzybów
Sos grzybowy jest bardzo przydatny w kuchni. I można go robić cały rok, bo gdy jest sezon, to zrobimy sos grzybowy ze św...Zobacz więcej przepisów na: