Sos grzybowy z suszonych grzybów

Sos grzybowy z suszonych grzybów

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sos grzybowy jest bardzo przydatny w kuchni. I można go robić cały rok, bo gdy jest sezon, to zrobimy sos grzybowy ze świeżych grzybów, a poza sezonem sos grzybowy z suszonych grzybów. Oto sprawdzony przepis na sos grzybowy ze starej książki kucharskiej.

Składniki:

  • 2-3 dkg suszonych grzybów
  • 3 dkg cebuli
  • 4 dkg masła klarowanego
  • 3 dkg maki
  • 1/3 l wywaru z grzybów
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na sos grzybowy z suszonych grzybów:

  1. Najpierw grzyby myjemy w ciepłej wodzie, następnie namaczamy w przegotowanej wodzie i zostawiamy na kilka godzin.
  2. Gotujemy w wodzie, w której namoczyliśmy grzyby, następnie odcedzamy i drobno kroimy. Wywar z grzybów zostawiamy w ilości podanej w przepisie.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni z klarowanym masłem.
  4. Dodajemy makę wczesniej zrumienioną w piekarniku i zasmażamy.
  5. Całość rozprowadzamy wywarem z grzybów i przyprawiamy pieprzem oraz solą do smaku. Dokładamy pokrojone grzyby i zagotowujemy.

Sos grzybowy z suszonych grzybów gotowy.

Smacznego!

Autor: Marek

Polecamy nasze przepisy