Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Sos beszamelowy

print Drukuj
Sos beszamelowy

Agnieszka Wilk

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

1 ocena

Sos beszamelowy - dodatek do różnego rodzaju zapiekanek lub gotowanych warzyw. Z dodatkiem gałki muszkatołowej. Sos beszamelowy może zastapić żółty ser (choć niekoniecznie). Nadaje wyrazu każdej pieczonej potrawie. Polecam serdecznie przepis na sos beszamelowy!

składniki
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżki mąki
  • 1 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
sposób przygotowania

Przepis na sos beszamelowy:

  1. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i smażyć przez chwilę, aż mąka straci surowy smak.
  2. Następnie na patelnię wlewać po trochu mleka, mieszając dokładnie, aby nie było grudek i przez chwilę gotować. Na koniec dodać sól, pieprz i gałkę.
  3. Gorący sos beszamelowy doskonale nadaje się do zapiekanek makaronowych, ziemniaczanych, zapiekanych warzyw i mięs.

Pyszny sos beszamelowy gotowy.

Smacznego!

Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!