Beszamel - sos beszamelowy
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
10 Ocen
Ilość porcji: 4
Beszamel - Sos beszamelowy to sos z długą historią. Nazwa pochodzi od nazwiska rzekomego wynalazcy Louisa de Béchameil, który wymyślił sos beszamelowy na dworze Ludwika XIV. A dziś możemy w każdej kuchni rozkoszować się smakiem pysznego sosu, jakim jest sos beszamelowy. Przepis na sos beszamelowy jest banalny, więc do dzieła! Beszamel czeka! Oto jak zrobić beszamel :)
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Przepis na beszamel - sos beszamelowy:
- Na patelni rozgrzewamy masło i na maśle smażymy mąkę. Mieszamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza na zasmażce. Proszę pamiętać, żeby nie zrumienić zasmażki!
- Następnie wlewamy mleko, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Wszystko gotujemy, aż sos beszamelowy stanie się gęsty. Pamiętamy oczywiście o dokładnym mieszaniu.
- Sos na koniec przecieramy przez sito, a żeby był jeszcze bardziej kremowy możemy dodać 2- 3 łyżki śmietany, ale to już opcjonalnie.
Beszamel - sos beszamelowy gotowy.
Smacznego!
Autor: Marek
Polecamy również
Sos beszamelowy
Sos beszamelowy - dodatek do różnego rodzaju zapiekanek lub gotowanych warzyw. Z dodatkiem gałki muszkatołowej. S...Beszamel - sos beszamelowy
Beszamel - Sos beszamelowy to sos z długą historią. Nazwa pochodzi od nazwiska rzekomego wynalazcy Louisa de Béch...Zobacz więcej przepisów na: