Beszamel - sos beszamelowy

Beszamel - sos beszamelowy

Ocena:

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Beszamel - Sos beszamelowy to sos z długą historią. Nazwa pochodzi od nazwiska rzekomego wynalazcy Louisa de Béchameil, który wymyślił sos beszamelowy na dworze Ludwika XIV. A dziś możemy w każdej kuchni rozkoszować się smakiem pysznego sosu, jakim jest sos beszamelowy. Przepis na sos beszamelowy jest banalny, więc do dzieła! Beszamel czeka! Oto jak zrobić beszamel :)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Przepis na beszamel - sos beszamelowy:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło i na maśle smażymy mąkę. Mieszamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza na zasmażce. Proszę pamiętać, żeby nie zrumienić zasmażki!
  2. Następnie wlewamy mleko, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  3. Wszystko gotujemy, aż sos beszamelowy stanie się gęsty. Pamiętamy oczywiście o dokładnym mieszaniu.
  4. Sos na koniec przecieramy przez sito, a żeby był jeszcze bardziej kremowy możemy dodać 2- 3 łyżki śmietany, ale to już opcjonalnie.

Beszamel - sos beszamelowy gotowy.

Smacznego!

Autor: Marek

Polecamy nasze przepisy