Solianka czyli rosyjska zupa

Solianka czyli rosyjska zupa

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na soliankę, pyszną rosyjską zupę, która zasmakuje każdemu. Poznałem ją na wakacjach, warto przepis na solankę przekazać dalej :)

Składniki:

  • wędzona kiełbasa - 50 dag
  • wołowina - 10 dag
  • karkówka - 15 dag
  • rosół wołowy - 800 ml
  • olej - 50 ml
  • cebula - 2 szt.
  • masło - 100 gram
  • koncentrat pomidorowy - 100 ml
  • czerwone wytrawne wino - 50 ml
  • zielone oliwki - 20 szt.
  • cytryna
  • kiszone ogórki - 2 szt.
  • kapary - 50 g
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na solankę, zupę ze wschodu :)

  1. Zaczynamy od podsmażenia na oleju mięsa oraz kiełbasy pokrojonych w paski, następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz wino i wszystko dusimy do odparowania.
  2. Teraz zalewamy wszystko rosołem wołowym i przez około pół godziny gotujemy. 
  3. W międzyczasie na maśle podsmażamy koncentrat pomidorowy i również dodajemy do gotującego się wywaru. 
  4. Teraz na paski kroimy ogórki kiszone i je również musimy na pozostałym maśle podddusić - może być konieczne dodanie trochę wody, a następnie dodajemy je do zupy i całośc jeszcze około 10 minut gotujemy. 
  5. Na koniec solankę przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Solanka najlepiej smakuje podawana z oliwkami, kaparami oraz łyżką kwaśnej śmietany.

Pyszna solanka gotowa.

Smacznego!

Autor: Rumcajs

Polecamy nasze przepisy