Solianka czyli rosyjska zupa
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
5 Ocen
Ilość porcji: 4
Przepis na soliankę, pyszną rosyjską zupę, która zasmakuje każdemu. Poznałem ją na wakacjach, warto przepis na solankę przekazać dalej :)
Składniki:
- wędzona kiełbasa - 50 dag
- wołowina - 10 dag
- karkówka - 15 dag
- rosół wołowy - 800 ml
- olej - 50 ml
- cebula - 2 szt.
- masło - 100 gram
- koncentrat pomidorowy - 100 ml
- czerwone wytrawne wino - 50 ml
- zielone oliwki - 20 szt.
- cytryna
- kiszone ogórki - 2 szt.
- kapary - 50 g
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- majeranek
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na solankę, zupę ze wschodu :)
- Zaczynamy od podsmażenia na oleju mięsa oraz kiełbasy pokrojonych w paski, następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz wino i wszystko dusimy do odparowania.
- Teraz zalewamy wszystko rosołem wołowym i przez około pół godziny gotujemy.
- W międzyczasie na maśle podsmażamy koncentrat pomidorowy i również dodajemy do gotującego się wywaru.
- Teraz na paski kroimy ogórki kiszone i je również musimy na pozostałym maśle podddusić - może być konieczne dodanie trochę wody, a następnie dodajemy je do zupy i całośc jeszcze około 10 minut gotujemy.
- Na koniec solankę przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem. Solanka najlepiej smakuje podawana z oliwkami, kaparami oraz łyżką kwaśnej śmietany.
Pyszna solanka gotowa.
Smacznego!