Bardzo smaczny i zdrowy sok z tarniny. Owoce tarniny zbieramy późną jesienią już po przymrozkach. Są bardzo kwaśne i cierpkie, ale sok przygotowany z tego przepisu jest niezwykle smaczny i niezbyt kwaśny. Przygotowanie takiego soku jest nieco pracochłonne ale warto!
Owoce śliwy tarniny
Woda
Cukier
Owoce umyć, odsączyć, włożyć do garnka.
Wodę zagotować, wrzątkiem zalać owoce. Woda powinna owoce przykrywać, nie powinno być jej za dużo. Przykryć garnek i pozostawić na min. 12 godz.
Po tym czasie sok odlać, zagotować i znów wrzątkiem zalać owoce. Zostawić znów na min. 12 godz. Całą czynność powtórzyć trzeci raz.
Po trzech dniach sok zlać, dodać cukier do smaku. Gotować ok. 10-15 min. gorący wlać do buteleczek, słoików. Nie ma potrzeby pasteryzowania.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu