Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Ocena: ★

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Smak śledzi w śmietanie najbardziej zależy od jakości samej ryby. Najlepszy śledź to ten duży i tłusty z beczki. Ja robię śledzie w śmietanie z jabłkiem. Śledzie w śmietanie z jabłkiem mają specjalny, trochę wykwintny smak. Naprawdę polecam śledzie w śmietanie z jabłkiem.

Składniki:

  • śledzie z beczki lub filety ze śledzia - 0,4 kg
  • gęsta, kwaśna śmietana - 200 ml
  • cebula - 1 średniej wielkości
  • ogórek w occie - 2
  • obrane jabłko - 1/2
  • ocet winny - 1 łyżeczka
  • cukier - 3/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Jak zrobić śledzie w śmietanie z jabłkiem?

  1. Śledzie wypatrosz, filety w całości namocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny (możesz wymienić ją w trakcie).
  2. Pokrój na 2- 3 cm dzwonka, ułóż na półmisku.
  3. Cebulę pokrój w cienkie piórka i sparz wrzątkiem na durszlaku.
  4. Odczekaj by ostygła i rozłóż na śledziu.
  5. Posyp pokrojonym w kostkę ogórkiem i jabłkiem.
  6. Śmietanę wymieszaj z cukrem i octem.
  7. Zalej całość i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.  

Przed wstawieniem dania do lodówki, można je posypać świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką. Spróbuj zrobić śledzie w śmietanie z jabłkiem na wigilię - na pewno nie pożałujesz!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy