Pasta jajeczna - najlepsza z past. Pasta jajeczna idealnie smakuje z każdym rodzajem pieczywa. Możemy nią dekorować kanapki albo podawać w odrębnych miseczkach lub na liściach sałaty. Pasta jajeczna jest doskonała na śniadanie, choć na kolację też ją można zjeść :)
Muszę wszystkich ostrzec, że zupa rybna po sycylijsku jest niebezpiecznie smaczna! Gęsta i bardzo aromatyczna zupa rybna po sycylijsku doskonale się sprawdzi na zimowe obiady. Smaki różnych ryb i owoców morza nadają zupie rybnej po sycylijsku głębokiego, złożonego smaku. Delikatne ryby i jędrne krewetki genialnie ze sobą kontrastują, dzięki czemu zupa rybna po sycylijsku jest wyśmienita.
Ciasto z gruszkami jest świetną alternatywą do smacznej, ale nieco banalnej szarlotki. Proponuje proste ciasto z gruszkami - lekkie, delikatne i bardzo smaczne. To proste ciasto z gruszkami przygotowuję bardzo szybko, ale też równie szybko znika ono ze stołu! Polecam moje proste ciasto z gruszkami!
Ostatnio powracam do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednym z takich dań jest pieczony boczek. Tradycyjnie pieczony boczek wypełnia cały dom wspaniałym aromatem i nawet ci, którzy początkowo nie wykazują entuzjazmu, nie mogą się doczekać kiedy spróbują jak smakuje ten pachnący tradycyjnie pieczony boczek!
Sałatka caprese to włoska przystawka, która szturmem zdobyła serca i stoły Polaków. Ja zakochałam się w tym smaku już od pierwszego kęsa. Sałatka caprese z mozarellą mini jest równie pyszna, przykuwa uwagę gości i czaruje delikatnym smakiem. Moja wersja sałatki caprese nieco różni się od oryginału ale moim zdaniem i taka smakuje świetnie. Polecam :)
Dla kulinarnych smakoszy kochających ryby; tatar ze śledzia to żadna nowinka. Tym razem prezentujemy przepis na tatar ze śledzia po węgiersku - na ostro, z dodatkiem ostrej papryki, musztardy rosyjskiej i imbiru; czasem warto poeksmerymentować! Tatar ze śledzia po węgiersku to oryginalna wariacja na temat dobrze znanego przysmaku. Polecam :)
Ciasto z szampanem to delikatne ciasto z nutą alkoholu. Wspaniale smakuje z aromatycznymi mandarynkami. Polecam prosty przepis na ciasto z mandarynkami.
Amarantus w ciasteczkach użyłam pierwszy raz. Wyszły idealnie kruche,po prostu rozpływające się w ustach. Ich smak podkreśla nutka cynamonu. Dodam,że ciasteczka nie są zbyt słodkie.Możemy je zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły. Z przepisu wychodzi 20 pysznych ciasteczek. Polecam przepis na cynamonowe ciasteczka.
Bardzo ciekawe ciasto, które wyglądem i smakiem przypomina sernik, ale w swoich składnikach nie ma sera. Dodam, że masa śmietankowa jest bardzo delikatna i pyszna. Polecam, gdy chcemy zaskoczyć gości.
Podpłomyki są znakomitą chrupiącą przekąską. Możemy je również przygotować, gdy zostanie nam ciasta np. z lepienia pierogów. Polecam sprawdzony przepis na podpłomyki.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.