300 g mąki pszennej
2 żółtka
4 kopiaste łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego, zmielonego
1 szkl. mleka
1 budyń waniliowy
1/2 szkl. oleju
3/4 szkl. cukru
4 żółtka
2 jajka
Bezowa pianka z rosą:
6 białek
1 szkl. cukru
1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło, żółtka oraz przesiany proszek do pieczenia. Wszystkie składniki szybko wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia formę. Tak przygotowany spód sernika chłodzimy w lodówce minimum 30 minut, a następnie podpiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do ładnego zarumienienia. Następnie wyjąć i przestudzić.
Masa serowa:
Jajka, żółtka oraz cukry miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodać pozostałe składniki masy serowej i krótko zmiksować do połączenia się składników. Gotową masę serową przelać na przestudzony kruchy spód. Czas pieczenia zależy od waszego piekarnika! Upieczony sernik powinien być sprężysty i ścięty z wierzchu.
Bezowa pianka z rosą:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.
Po około 45 minutach pieczenia sernika otworzyć piekarnik i rozprowadzamy na nim pianę z białek. Wyrównać i za pomocą, np. widelca zrobić delikatne fale. Następnie zamknąć piekarnik i piec dodatkowe 10-15 minut w temperaturze 160 st.C, aż pianka lekko się zarumieni. podczas pieczenia pianki nie otwierac piekarnika!! można uchylić delikatnie po zakończeniu pieczenia. i nie ruszać aż nie ostygnie, po czasie powinny sie pojawiać tzw. kropelki rosy.
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu