Lubicie serniki? Jeżeli tak to polecam niezwykle pyszny i wilgotny sernik, z mocno wyczuwalną nutką kokosu w cieście. Pierwszy raz do sera dodałam kaszę mannę, nadała ona sernikowi wilgotności. Polecam:)
Ciasto:
2 jajka
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag wiórek kokosowych
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
3 łyżki kaszy manny
3 jajka
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy, bez cukru )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
10 dag rodzynek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 płaska łyżka bułki tartej
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie uformować kule i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części.
2. Masa serowa: masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać. Do masy dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia, budynie w proszku i ser (dwu lub trzykrotnie zmielony ), dokładnie utrzeć. Na koniec wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać.
3. Następnie jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Następnie wyłożyć przygotowaną masę serową. Drugą część ciasta również rozwałkować i wyłożyć do tortownicy na ser. Ciasto nakłuć widelcem.
4. Sernik piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik wystudzić, pokroić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu