Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Sernik z polewą krówkową

print Drukuj
Sernik z polewą krówkową

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

2 oceny

Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, napisałabym, że nawet idealny. Żeby się o tym przekonać to polecam upiec. Zapraszam na sprawdzony Sernik z polewą krówkową.

składniki

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 kg sera na sernik (użyłam gotowy w wiadereczku)
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru

Składniki na polewę:

  • 4 łyżki mleka
  • 30 dag ulubionych krówek

Dodatkowe składniki:

  • 10 dag orzechów włoskich (połówek)
  • 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych
  • mąka krupczatka do podsypania stolnicy
sposób przygotowania

Wykonanie sprawdzonego Sernika z polewą krówkową:

  1. Zaczynamy od ciasta:
    Ciasto: Z podanych składników zagniatam ciasto. Zagniecione wałkuję na posypanej mąką krupczatką stolnicy i wałkuję, następnie przekładam je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  2. Teraz wykonujemy masę serową:
    Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieram na puszystą masę, następnie dodaję budynie w proszku i ser i dokładnie je ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę je bardzo delikatnie z masą serową.
  3. Masę serową wykładam równomiernie na ciasto. Sernik piekę w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzę. Ja studziłam go kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
  4. Wystudzony sernik kroję tak jak lubimy w kwadraty lub prostokąty.
  5. Teraz wykonujemy polewę:
    Polewa: Mleko wlewam do garnka i zagotowuję, następnie rzucam krówki i gotuję aż się rozpuszczą cały czas mieszając na małym ogniu.
  6. Gdy krówki będę jednolicie rozpuszczone dekoruję nimi sernik, należy robić to szybko, ponieważ polewa szybko zastyga. Na koniec sernik dekoruję orzechami.


Tak przygotowany Sernik z polewą krówkową jest gotowy do podania. Życzę smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!