Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Sernik z polewą krówkową

print Drukuj
Sernik z polewą krówkową

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

2 oceny

Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, napisałabym, że nawet idealny. Żeby się o tym przekonać to polecam upiec. Zapraszam na sprawdzony Sernik z polewą krówkową.

składniki

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 kg sera na sernik (użyłam gotowy w wiadereczku)
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru

Składniki na polewę:

  • 4 łyżki mleka
  • 30 dag ulubionych krówek

Dodatkowe składniki:

  • 10 dag orzechów włoskich (połówek)
  • 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych
  • mąka krupczatka do podsypania stolnicy
sposób przygotowania

Wykonanie sprawdzonego Sernika z polewą krówkową:

  1. Zaczynamy od ciasta:
    Ciasto: Z podanych składników zagniatam ciasto. Zagniecione wałkuję na posypanej mąką krupczatką stolnicy i wałkuję, następnie przekładam je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  2. Teraz wykonujemy masę serową:
    Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieram na puszystą masę, następnie dodaję budynie w proszku i ser i dokładnie je ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę je bardzo delikatnie z masą serową.
  3. Masę serową wykładam równomiernie na ciasto. Sernik piekę w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzę. Ja studziłam go kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
  4. Wystudzony sernik kroję tak jak lubimy w kwadraty lub prostokąty.
  5. Teraz wykonujemy polewę:
    Polewa: Mleko wlewam do garnka i zagotowuję, następnie rzucam krówki i gotuję aż się rozpuszczą cały czas mieszając na małym ogniu.
  6. Gdy krówki będę jednolicie rozpuszczone dekoruję nimi sernik, należy robić to szybko, ponieważ polewa szybko zastyga. Na koniec sernik dekoruję orzechami.


Tak przygotowany Sernik z polewą krówkową jest gotowy do podania. Życzę smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!