Polecamy dzisiaj:

Żurek tradycyjny

Sernik z polewą krówkową

print Drukuj
Sernik z polewą krówkową

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

2 oceny

Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, napisałabym, że nawet idealny. Żeby się o tym przekonać to polecam upiec. Zapraszam na sprawdzony Sernik z polewą krówkową.

składniki

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 kg sera na sernik (użyłam gotowy w wiadereczku)
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru

Składniki na polewę:

  • 4 łyżki mleka
  • 30 dag ulubionych krówek

Dodatkowe składniki:

  • 10 dag orzechów włoskich (połówek)
  • 10 dag orzeszków ziemnych niesolonych
  • mąka krupczatka do podsypania stolnicy
sposób przygotowania

Wykonanie sprawdzonego Sernika z polewą krówkową:

  1. Zaczynamy od ciasta:
    Ciasto: Z podanych składników zagniatam ciasto. Zagniecione wałkuję na posypanej mąką krupczatką stolnicy i wałkuję, następnie przekładam je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  2. Teraz wykonujemy masę serową:
    Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieram na puszystą masę, następnie dodaję budynie w proszku i ser i dokładnie je ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę je bardzo delikatnie z masą serową.
  3. Masę serową wykładam równomiernie na ciasto. Sernik piekę w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzę. Ja studziłam go kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
  4. Wystudzony sernik kroję tak jak lubimy w kwadraty lub prostokąty.
  5. Teraz wykonujemy polewę:
    Polewa: Mleko wlewam do garnka i zagotowuję, następnie rzucam krówki i gotuję aż się rozpuszczą cały czas mieszając na małym ogniu.
  6. Gdy krówki będę jednolicie rozpuszczone dekoruję nimi sernik, należy robić to szybko, ponieważ polewa szybko zastyga. Na koniec sernik dekoruję orzechami.


Tak przygotowany Sernik z polewą krówkową jest gotowy do podania. Życzę smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Jak zrobić placuszki z bananem
Gwiazdka

Jak zrobić placuszki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!