1,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl cukru pudru
12,5 dag margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
30 dag maku parzony mielony
20 dag cukru pudru
4 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 kropel olejku migdałowego
Ser:
1 kg sera mielonego
30 dag cukru
8 jaj
1 margaryna
1 budyń waniliowy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
40 dag nadziewanych pierniczków
1 polewa
Na początku przygotujmy ciasto kruche na stolnicy. Z podanych składników zagniećmy go i dajmy na duzą foremkę.
Masę z makiem zacznijmy od utarcia żółtek z cukrem. Dodajmy mak, proszek do pieczenia olejek migdałowy i ubitą pianę z białek.
Zróbmy ser: tłuszcz utrzyjmy z cukrem i żółtkami. Dodaejmy ser, budyń w proszku, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek.
Na ciasto dajmy mak, na niego połowe sera pierniki i przykryjmy serem. Pieczemy około 60 minut. Dekorujemy polewą czekoladową.
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu