Polecamy dzisiaj:

Zupa ziemniaczana z cebulą, czosnkiem i boczkiem.

Sernik z masą orzechową i pianką

print Drukuj
Sernik z masą orzechową i pianką

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
4.5

2 oceny

Jest to bardzo pyszny sernik. Polecam na święta.

składniki

Składniki na ciasto:

1 jajko

półtorej szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

15 dag masła lub margaryny

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę serową:

5 jajek

1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )

56 dag masy orzechowej z kawałkami orzechów ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki )

15 dag masła lub margaryny

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

1 szklanka cukru

 

Składniki na piankę:

1 płaska łyżka żelatyny

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

2 kopiaste łyżki masy orzechowej ( odłożonej )

niewielka ilość gorącej wody

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

 

Dodatkowe składniki:

5 dag czekolady mlecznej w pastylkach

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukrowa posypka

 

sposób przygotowania

1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Wałkuję i wykładam do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową.

2. Masło lub margarynę ucieram z cukrem i żółtkami, dodaję masę orzechową i ucieram, dodaję budynie i ser i dokładnie ucieram. Białka ubijam na sztywno i delikatnie łączę je z masą serową. Masę serową wykładam na ciasto.

3. Sernik piekę około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni do zrumienienia. Upieczony studzę. Musi być dobrze zimny.

4. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i studzę tak, żeby była letnia.

5. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję odłożoną masę orzechową i ubijam. Ewentulanie dodaję cukru pudru do smaku. Na koniec wlewam żelatynę i dokładnie ubijam. Piankę wykładam na sernik. Odstawiam do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

6. Sernik kroję, dekoruję pastylkami i posypką. Gotowe i smacznego.

Ocena:
4.5
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!