Składniki na ciasto:
1 jajko
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
5 jajek
1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
56 dag masy orzechowej z kawałkami orzechów ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki )
15 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 szklanka cukru
Składniki na piankę:
1 płaska łyżka żelatyny
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
2 kopiaste łyżki masy orzechowej ( odłożonej )
niewielka ilość gorącej wody
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
Dodatkowe składniki:
5 dag czekolady mlecznej w pastylkach
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukrowa posypka
1. Z podanych składników zagniatam ciasto. Wałkuję i wykładam do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową.
2. Masło lub margarynę ucieram z cukrem i żółtkami, dodaję masę orzechową i ucieram, dodaję budynie i ser i dokładnie ucieram. Białka ubijam na sztywno i delikatnie łączę je z masą serową. Masę serową wykładam na ciasto.
3. Sernik piekę około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni do zrumienienia. Upieczony studzę. Musi być dobrze zimny.
4. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i studzę tak, żeby była letnia.
5. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję odłożoną masę orzechową i ubijam. Ewentulanie dodaję cukru pudru do smaku. Na koniec wlewam żelatynę i dokładnie ubijam. Piankę wykładam na sernik. Odstawiam do stężenia na kilka godzin lub całą noc.
6. Sernik kroję, dekoruję pastylkami i posypką. Gotowe i smacznego.
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu