Sernik z mandarynkami i galaretką

Sernik z mandarynkami i galaretką

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Delikatny, soczysty sernik z "nutą" truskawkową. Polecam sprawdzony przepis na sernik

Składniki:

  • kg twarogu naturalnego (wiaderko)
  • 13 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki rodzynek
  • Dodatkowo :
  • 2 puszki mandarynek bez skórki (każda po 175 g)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • drobne maślane ciasteczka (ok. 150 g)
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1.Twaróg ucieramy z margaryną.

2.Żółtka ubijamy z 1/2 szklanką cukru.
3.Dodajemy do masy serowej, ucieramy.

4.Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, budyń, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i rodzynki.
5.Dokładnie mieszamy.

6.Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypujemy drugą połowę cukru.

7.Pianę łączymy z masą serową. Dokładnie mieszamy np. drewnianą łyżką. 8.Blachę o wym. 35 cm x 24 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

9.Rozrzucamy ciasteczka i wlewamy ciasto. Sernik wkładamy do gorącego piekarnika.
10.Pieczemy na złoty kolor w temp. 175 st. - 190 st. około 60 minut.
11.Ostudzone posypujemy cukrem pudrem i układamy odsączone z zalewy
mandarynki.

12.Zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu. 

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy