Ciasto:
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 12%
Ser:
1 kg sera na sernik ( najlepiej gotowego w wiadereczku )
2 jajka
2 żółtka
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół puszki gotowej masy kajmakowej ( 20 dag )
2 budynie waniliowe ( bez cukru )
15 dag masła lub margaryny
Karmelki:
5 łyżek cukru
1 płaska łyżka masła lub margaryny
Dodatkowo:
pół puszki gotowej masy kajmakowej (20 dag )
bułka tarta do posypania ciasta
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, wałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie ciasto oprószyć bułką tartą i nakłuć widelcem.
2. Ser: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po jednym jajku i żółtku, ucierać, dodać budynie w proszku, proszek do pieczenia i kajmak i ser i dokładnie utrzeć.
3. Pieczenie: Przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto. Następnie sernik piec około 70 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony sernik dokładnie wystudzić.
4. Upieczony i wystudzony sernik posmarować masę kajmakową.
5. Karmelki: Na patelni roztopić masło z cukrem, cały czas mieszać do zrumienienia, następnie masę nakładać na zwilżoną wodą deskę, formując różne kształty, jeszcze ciepłe karmelki zdejmować z deski.
6. Sernik pokroić i udekorwać karmelkami. Podawać i smacznego.
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu