Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą

print Drukuj
Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

1 ocena

Lubicie serniki i owoce? Jeżeli tak to polecam Wam bardzo pyszny sernik czekoladą i dużą ilością owoców. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć i na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Polecam na podwieczorek z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapraszam:)

składniki
  • Masa serowa:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 6 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

Frużelina:

  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg wiśni
  • cukier brązowy do smaku
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

Dodatkowo:

  • 10 dag mlecznej czekolady
sposób przygotowania

Przepis na sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą:

 

Wykonanie sernika:

  1. Masło lub margarynę należu utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodać budynie w proszku i ser ( jeżeli używamy niezmielony ser biały, należy zmielić go co najmniej trzy razy ), całość dokładnie utrzeć. Następnie białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  2. Gotową masę serową przełożyć równomiernie do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie piec około 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie wystudzić. Gdy będzie zimny najlepiej wstawić go z blaszką do lodówki na całą noc. Po tym czasie sernik wyjmujemy i pokroimy dowolnie w kwadraty lub prostokąty.

Wykonanie frużeliny:

  1. Wiśnie należy umyć i osuszyć dokładnie z wody, następnie wydrylować. Sok odlać do kubka, a wiśnie przełożyć do garnka. W soku rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotowac z cukrem waniliowym i cukrem brązowym do smaku. Wlać sok z mąką i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. ( Wiśni nie można długo gotować, wystarczy kilka chwil, chodzi o to, żeby nie zrobił się z nich kompot ).
  2. Tak przygotowaną frużelinę wyłożyć na pokrojone kawałki sernika i odstawić do wystudzenia.

Podanie:

  1. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nią każdy kawałek sernika.

 

Tak wykonany sernikz frużeliną wiśniową i czekoladą jest gotowy do podania. Życzę smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!