Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą

Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Lubicie serniki i owoce? Jeżeli tak to polecam Wam bardzo pyszny sernik czekoladą i dużą ilością owoców. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć i na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Polecam na podwieczorek z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapraszam:)

Składniki:

  • Masa serowa:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 6 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

Frużelina:

  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg wiśni
  • cukier brązowy do smaku
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

Dodatkowo:

  • 10 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Przepis na sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą:

 

Wykonanie sernika:

  1. Masło lub margarynę należu utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodać budynie w proszku i ser ( jeżeli używamy niezmielony ser biały, należy zmielić go co najmniej trzy razy ), całość dokładnie utrzeć. Następnie białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  2. Gotową masę serową przełożyć równomiernie do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie piec około 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie wystudzić. Gdy będzie zimny najlepiej wstawić go z blaszką do lodówki na całą noc. Po tym czasie sernik wyjmujemy i pokroimy dowolnie w kwadraty lub prostokąty.

Wykonanie frużeliny:

  1. Wiśnie należy umyć i osuszyć dokładnie z wody, następnie wydrylować. Sok odlać do kubka, a wiśnie przełożyć do garnka. W soku rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotowac z cukrem waniliowym i cukrem brązowym do smaku. Wlać sok z mąką i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. ( Wiśni nie można długo gotować, wystarczy kilka chwil, chodzi o to, żeby nie zrobił się z nich kompot ).
  2. Tak przygotowaną frużelinę wyłożyć na pokrojone kawałki sernika i odstawić do wystudzenia.

Podanie:

  1. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nią każdy kawałek sernika.

 

Tak wykonany sernikz frużeliną wiśniową i czekoladą jest gotowy do podania. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy