Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną.

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną.

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Pyszny, lekki i słodki, wymyślony dla gości, którym bardzo smakował. Polecam przepis na sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną.

Składniki:

Masa serowa:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 kg sera białego ( u mnie w wiadereczku)
  • 6 jajek
  • półtorej szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Mus:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

 

Śmietanka:

  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną:

  1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, budynie w proszku i ser ( trzykrotnie zmielony, jeżeli używamy sera w wiadereczku nie mielimy). Całość dokładnie ucieramy.
  2. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy je z masą serową.
  3. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 25 cm x 34 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni, do zrumienienia. Upieczony sernik dobrze studzimy.
  4. Mus: Brzoskwinie razem z syropem miksujemy blenderem na gładki mus, następnie przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie do musu wsypujemy galaretki i dokładnie wymieszamy ( nie gotujemy musu z galaretką ). Odstawiamy do stężenia.
  5. Gdy mus będzie tężał wykładamy go równomiernie na sernik i wstawiamy do lodówki do całkowitwgo zastygnięcia.
  6. Wykonanie śmietanki: Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Następnie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.
  7. Sernik kroimy na kwadraty i każdy kawałek dekorujemy bitą śmietaną.

Pyszny sernik z brzoskwiniami i bitą śmietaną gotowy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy