Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką.

print Drukuj
Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

2 oceny

Sernik to najlepsze ciasto. Polecam:)

składniki

Ciasto:

4 żółtka

25 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru pudru

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany 12 %

 

Masa serowa:

2 żółtka

2 całe jajka

2 budynie waniliowe na pół litra mleka każdy ( bez cukru )

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

15 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )

 

Pianka:

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy, bez cukru )

pół szklanki cukru

4 białka

 

Dodatkowo:

mąka do podsypania stolnicy

1-2 łyżki bułki tartej

1 puszka brzoskwiń w syropie

 

sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy go na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamydo blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.

2. Blaszkę z ciastem i drugą część ciasta wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka i żółtka, dokładnie ucieramy, następnie dodajemy proszek do pieczenia, budynie w proszku i ser, wszystko dokładnie ucieramy.

4. Na ciasto w blaszce wykładamy masę serową.

5. Brzoskwinie dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki, następnie układamy je na masie serowej.

6. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy budynie w proszku i dokładnie mieszamy.

7. Następnie na brzoskwinie wykładamy piankę budyniową. Drugą część ciasta ścierany na tarce lub skubiemy małe kawałeczki wprost na piankę budyniową.

8. Tak przygotowany sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik dobrze studzimy, kroimy i podajemy.

9. Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!