Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką.

print Drukuj
Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

2 oceny

Sernik to najlepsze ciasto. Polecam:)

składniki

Ciasto:

4 żółtka

25 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru pudru

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany 12 %

 

Masa serowa:

2 żółtka

2 całe jajka

2 budynie waniliowe na pół litra mleka każdy ( bez cukru )

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

15 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )

 

Pianka:

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy, bez cukru )

pół szklanki cukru

4 białka

 

Dodatkowo:

mąka do podsypania stolnicy

1-2 łyżki bułki tartej

1 puszka brzoskwiń w syropie

 

sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy go na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamydo blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.

2. Blaszkę z ciastem i drugą część ciasta wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka i żółtka, dokładnie ucieramy, następnie dodajemy proszek do pieczenia, budynie w proszku i ser, wszystko dokładnie ucieramy.

4. Na ciasto w blaszce wykładamy masę serową.

5. Brzoskwinie dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki, następnie układamy je na masie serowej.

6. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy budynie w proszku i dokładnie mieszamy.

7. Następnie na brzoskwinie wykładamy piankę budyniową. Drugą część ciasta ścierany na tarce lub skubiemy małe kawałeczki wprost na piankę budyniową.

8. Tak przygotowany sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik dobrze studzimy, kroimy i podajemy.

9. Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!