Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką.

print Drukuj
Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

2 oceny

Sernik to najlepsze ciasto. Polecam:)

składniki

Ciasto:

4 żółtka

25 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru pudru

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany 12 %

 

Masa serowa:

2 żółtka

2 całe jajka

2 budynie waniliowe na pół litra mleka każdy ( bez cukru )

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

15 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )

 

Pianka:

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy, bez cukru )

pół szklanki cukru

4 białka

 

Dodatkowo:

mąka do podsypania stolnicy

1-2 łyżki bułki tartej

1 puszka brzoskwiń w syropie

 

sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy go na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamydo blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.

2. Blaszkę z ciastem i drugą część ciasta wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka i żółtka, dokładnie ucieramy, następnie dodajemy proszek do pieczenia, budynie w proszku i ser, wszystko dokładnie ucieramy.

4. Na ciasto w blaszce wykładamy masę serową.

5. Brzoskwinie dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki, następnie układamy je na masie serowej.

6. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy budynie w proszku i dokładnie mieszamy.

7. Następnie na brzoskwinie wykładamy piankę budyniową. Drugą część ciasta ścierany na tarce lub skubiemy małe kawałeczki wprost na piankę budyniową.

8. Tak przygotowany sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik dobrze studzimy, kroimy i podajemy.

9. Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!