Ciasto:
4 żółtka
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 12 %
Masa serowa:
2 żółtka
2 całe jajka
2 budynie waniliowe na pół litra mleka każdy ( bez cukru )
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )
Pianka:
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy, bez cukru )
pół szklanki cukru
4 białka
Dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy
1-2 łyżki bułki tartej
1 puszka brzoskwiń w syropie
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy go na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamydo blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
2. Blaszkę z ciastem i drugą część ciasta wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka i żółtka, dokładnie ucieramy, następnie dodajemy proszek do pieczenia, budynie w proszku i ser, wszystko dokładnie ucieramy.
4. Na ciasto w blaszce wykładamy masę serową.
5. Brzoskwinie dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki, następnie układamy je na masie serowej.
6. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy budynie w proszku i dokładnie mieszamy.
7. Następnie na brzoskwinie wykładamy piankę budyniową. Drugą część ciasta ścierany na tarce lub skubiemy małe kawałeczki wprost na piankę budyniową.
8. Tak przygotowany sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik dobrze studzimy, kroimy i podajemy.
9. Smacznego.
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Szybkie ciasto z czerwoną porzeczką
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu