Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Sernik z brzoskwiniami oraz bezą

print Drukuj
Sernik z brzoskwiniami oraz bezą

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą jest niesamowity w smaku! Połączenie bezy i brzoskwiń - warte spróbowania. Polecam mój przepis na sernik, bo naprawdę warto!

składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (krupczatki)
  • kostka masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 g roztopionego masła

Beza:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
sposób przygotowania

Przepis na sernik z brzoskwiniami oraz bezą:

  1. Zaczynamy od zagniatania kruchego ciasta. Dzielimy na dwie części- mniejszą i większą.
  2. Większą rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce, nakłuwamy widelcem, a mniejszą wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Podpiekamy kruchy spód przez około 15 minut w temp. 180 stopni. 
  3. Żółtka ubijamy z cukrami, dodajemy stopniowo po łyżce sera. Gdy cały ser połączy się z żółtkami to wsypujemy proszek z budyniów, na końcu roztopione w rondelku masło.
  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy je powoli do masy serowej, mieszamy za pomocą łyżki. Na podpieczony spód wylewamy ser.
  5. Na masę serową dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki.
  6. Przygotowujemy bezę: w osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Gdy beza będzie gotowa to nakładamy ją na brzoskwinie, równomiernie rozsmarowujemy.
  7. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy je na tarce na grubszych oczkach. Pieczemyw temp. 180 stopniu przez 50 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Sernik z brzoskwiniami oraz bezą gotowy. Życzę smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!