Sernik w kratkę

Sernik w kratkę

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Ten "serniczek w kratkę" jest bardzo pyszny. Delikatna masa serowa zatopiona w kruchym cieście. Polecam na podwieczorek.

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowe składniki:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 łyżki kakao
  • bułka tarta do posypania ( około 2 łyżki )


 

Masa serowa:

15 dag masła lub margaryny

6 jajek

1 kg sera na sernik ( ja użyłam gotowego w wiadereczku )

1 szklanka cukru

2 budynie waniliowe

1 cukier waniliowy

10 dag rodzynek

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Przepis na "sernik w kratkę":

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Następnie jasne ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
  2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę, następnie dodajemy proszek do pieczenia, budynie w proszku i ser (jeżeli mamy inny niż w wiadereczku, należy go zmielić conajmniej 2 lub 3 razy ). Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masa serową, na koniec wyspujemy rodzynki i delikatnie mieszamy.
  3. Gotową masę serową równomiernie wykładamy do blaszki na jasne ciasto.
  4. Następnie ciemne ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy z niego paski i układamy je na masie serowej tworząc kratkę.
  5. Tak przygotowany sernik pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni, aż sernik ładnie się zrumieni. Upieczony dokładnie studzimy.

Sernik w kratkę kroimy i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy