4 łyżki wody
2 łyżki kakao
0,5 margaryny
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
4 białka
Ser:
2 margaryny
2 kg sera
3 szkl cukru
3 cukry waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
9 jaj
Polewa:
15 dag chałwy
100 ml śmietany
Na początku mozemy zacząć od przygotowania masy serowej. Utrzyjmy margarynę z cukrami i żółtkami. Dodajmy po trochu pozostałych składników i tak ucierajmy. Na końcu ubijmy pianę z białek i wmieszajmy z serem.
Zróbmy ciasto do garnka dajmy wWodę, kakao, margarynę i cukier zagotowujemy, następnie studzimy. Mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Z białek ubijamy pianę i mieszamy z ciastem. Większą część ciasta dajmy do formy a na nie ser, następnie przykrywamy pozostałym ciastem czekoladowym i lekko mieszamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach do godziny.
Na końcu przygotujmy polewę śmietanę rozpuszczamy nad parą i chwilkę mieszamy aż troszkę zgęstnieje następnie dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy.Polewą udekorujmy chłodny sernik.
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu