Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Sernik potrójnie chałwowy.

print Drukuj
Sernik potrójnie chałwowy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Zapraszam na sernik chałwowy, który piekłam pierwszy raz. Wyszedł mi niezwykle pyszny. Każda warstwa posiada w sobie chałwę. Spód jest pysznie chrupiący, ponieważ chałwa się w nim scukrzyła. Jeżeli jesteście wielbicielami chałwy to polecam ten przepis.

składniki

Ciasto:

25 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki krupczatki

2 żółtka

10 dag chałwy waniliowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowo-chałwowa:

30 dag chałwy waniliowej

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

15 dag masła lub margaryny

2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )

1 szklanka cukru

2 żółtka

2 jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Pianka z chałwą:

4 białka

pół szklanki cukru

5 dag chałwy waniliowej

2 budynie waniliowe ( bez cukru ,na pół litra mleka każdy )

szczypta soli

sposób przygotowania

1. Ciasto: Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać chałwę i chwilę poucierać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć. Gotowe ciasto przełożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać żółtka, jajka, chałwę, proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać ser i dokładnie połączyć.

3. Pianka: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, wsypać budynie i ubić. Na koniec dodać chałwę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie wymieszać.

4. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie za pomocą łyżki wyłożyć równomiernie ciasto. Na ciasto wyłożyć masę serową, a na masę serową wyłożyć piankę.

5. Ciasto piec około 70 - 80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzić w blaszce ( najlepiej kilka godzin lub całą noc ).

6. Po tym czasie sernik wyjąć z blaszki, pokroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!