Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą.

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Pyszny i niezwykle pachnący sernik. Piernikowe ciasto i cynamonowa polewa jak najbardziej pasują do sernika. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik (gotowego w wiadereczku)
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka rodzynek
  •  
  • Polewa:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka bułki tartej
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Przepis na sernik:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
  2. Ciasto nakłuć widelcem i oprószyć bułką tartą.
  3. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem waniliowym oraz cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać. Następnie wsypać proszek do pieczenia i budynie w proszku,dodać ser i dokładnie utrzeć. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać.
  4. Masę serową równomiernie wyłożyć na ciasto. Następnie piec w temperaturze 170 stopni przez około 80 minut. Upieczony sernik dokładnie wystudzić.
  5. Cukier,kakao i cynamon dać do garnka,dodać gorącej wody tak, żeby powstała gęsta papka,dodać masło. Składniki gotowac chwilę na małym ogniu cały czas mieszjąc, następnie zdjąć z ognia i mieszać aż polewa będzie gęsta i lśniąca.
  6. Gotową polewą smarujemy sernik i odstawiamy do zastygnięcia.
  7. Po tym czasie sernik kroimy i podajemy.

Smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy również

sernik-z-kratka-na-wierzchu

Sernik z kratką na wierzchu

Na Boże Narodzenie przygotowuję specjalny sernik z kratką na wierzchu. Taki sernik z kratką nie tylko doskonale smakuje,...
sernik-z-brzoskwiniami-oraz-beza

Sernik z brzoskwiniami oraz bezą

Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą jest niesamowity w smaku! Połączenie bezy i brzoskwiń - warte spróbowania...
niby-sernik-z-jablkami

Niby sernik z jabłkami

Niby sernik z jabłkami- całkiem pomysłowe ciasto o smaku sernika a bez sera, tylko ze śmietaną. Polecam sprawdzony przep...
przekladany-sernik

Przekładany sernik

Bardzo dobry sernik, inny, ale może konkurowac z tradycyjnie pieczonym sernikiem! Polecam przepis na sernik przekładany!
sernik-z-czerwona-porzeczka

sernik z czerwoną porzeczka

słodki sernik z kwaśną porzeczką

Zobacz więcej przepisów na:

Sernik

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy