Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Sernik na kruchym cieście z pierniczkami

print Drukuj
Sernik na kruchym cieście z pierniczkami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

1 ocena

Sprawdzony przepis na sernik. Polecam Wam bardzo pyszny sernik. Idealnie smakuje. Można go upiec na niedzielę lub dla gości.

składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • Składniki na masę serową:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru i na pół litra mleka każdy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
  • Składniki na polewę:
  • odrobina gorącej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • Dodatkowe składniki:
  • 40 dag pierników w czekoladzie
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na sernik:

  1. Zaczynam od ciasta: z podanych składników zagniatam ciasto. Wałkuję je na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
  2. Nakłuwam widelcem, następnie równomiernie w rzędach układam pierniczki i wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Pora na masę serową: masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieram w misce na puszystą masę, następnie wsypuję budynie w proszku i dodaję ser i dokładnie ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę je z masą serową.
  4. Przygotowanie do pieczenia: przygotowaną masę serową wykładam na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik piekę w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzę.
  5. Wykonuję polewę: cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę, gotuję na małym ogniu cały czas mieszając.
  6. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowuję na zimnym serniku.
  7. Tak wykonane ciasto wstawiam do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroję je, podaję i życzę smacznego.

Pyszny sernik gotowy :)

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!