1 kg twarożku mielonego
1 kostka masła
6 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe
cukier waniliowy
30 dag chałwy waniliowej
Polewa :
15 dag chałwy sezamowej
1/2 szklanki śmietanki 30 %
1. Herbatniki wykładamy na blaszkę o wym. 24 cm x 35 cm.
2. Masło, żółtka i cukier ucieramy.
3. Stopniowo dodajemy twaróg, cukier waniliowy, budynie i pokruszoną chałwę. Wszystko mieszamy.
4. Łączymy z ubitą na sztywno pianą. Delikatnie mieszamy.
5. Masę wylewamy na herbatniki.
6. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika.
7. Pieczemy w temp. 170 st. ok. 60 minut.
8. Chałwę kruszymy do garnuszka, wlewamy pół szklanki śmietanki i
podgrzewamy na małym ogniu aż masa zacznie gęstnieć.
9. Letnią polewą polewamy ostudzony sernik.
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu