Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Mięciutki sernik na tartym cieście.

print Drukuj
Mięciutki sernik na tartym cieście.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Taki sernik jest idealny dla wielbicieli serników. Pyszny i bardzo mięciutki. Polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy.

składniki

Składniki na ciasto:

2 jajka

1 szklanka cukru pudru

3 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

25 dag masła lub margaryny

 

Składniki na masę serową:

6 jajek

1 kg sera na sernik ( użyłam gotowego w wiadereczku

15 dag masła lub margaryny

1 szklanka rodzynek

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

1 cukier waniliowy

1 szklanka cukru

 

Dodatkowy składnik:

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Wykonuję ciasto:
Ciasto: Z podanych składników zagniatam ciasto, formuję kulę, wkładam je do woreczka i wstawiam do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.
2. Wykonuję masę serową:
Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieram w misce na puszystą masę, następnie dodaję budynie w proszku i ser i dokładnie ucieram, następnie wsypuję rodzynki i mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie mieszam je z masą serową.
3.
Zmrożone ciasto dzielę na dwie części. Najpierw jedną część ścieram na tarce o dużych oczkach na dno blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Wykładam masę serową i ścieram pozostałe ciasto.
4.
Sernik piekę w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzę. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.
5.
Gotowy sernik kroję i podaję. Życzę smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!